ENSOMHET:  Et vanlig student-problem. Foto: Christel Åslund/Maskot
ENSOMHET: Et vanlig student-problem. Foto: Christel Åslund/MaskotVis mer

Studiestart og ensomhet

Frivilligheten kan motvirke ensomhet.

Meninger

I disse dager starter 250 000 studenter på ett nytt semester, noe som ofte forbindes med festligheter og nye venner. Men, hver femte student føler seg ensom, ensomhet kan medføre fare for å utvikle psykiske helseproblemer.

Unge kvinnelige studenter rammes dobbelt så ofte som sine mannlige medstudenter.

19- og 20-åringer over hele landet starter i høst for første gang på et universitet eller høgskole. Foran ligger studentlivet som i tillegg til masse gleder fører med seg krav, press, forventninger og ansvar for egen økonomi. Mange kjenner seg ensom på et nytt sted i en ny livssituasjon, enten i en by eller på et mindre sted.

I en artikkel i Universitetsavisa ble det i fjor slått alarm om forverring i studentenes psykiske helse. Tilfeller av angst, depresjon og kroppslige plager var dobbelt så høy blant studenter som i normalbefolkningen. Artikkelen var basert på tall som kom frem i Norges største undersøkelse (SHoT) om studentenes fysiske og psykiske helse og trivsel.

De fleste studiesteder har fadderordninger noe som gir studenter et godt møte med nytt studiested. Men fadderordninger bidrar ikke alltid til et langvarig trygt nettverk. En generell oppfatning er at studenttilværelsen er preget av stor sosial aktivitet. Men forskning viser at dette ikke er tilfelle for 20% av studentene.

Frivillige organisasjoner representerer nettverk med mening og mulighet for å bidra utover studiene. Det å bli frivillig for en god sak og delta i et nettverk, kan hjelpe unge ut av ensomheten slik at man mestrer den nye hverdagen bedre. Det å benytte seg av de mulighetene som ligger i å delta i frivillige organisasjoner gir mange muligheter. Hos Sanitetskvinnene er alle velkomne, enten som aktive medlemmer eller som en viktig støtte til organisasjonens arbeid.

I den slitsomme jakten på toppkarakterer kan det være godt å kjenne på at en betyr noe for andre. Som frivillig kan du bare lykkes, frivilligheten er en arena der alle er vinnere. Kanskje fører det til at kravet og pressen blir lettere å forholde seg til, da det å gjøre en forskjell for andre gir perspektiver som en verdifull ballast videre i livet. Frivillig engasjement er et godt tilskudd til CV?en. Du opparbeider gode referanser som kan være avgjørende den dagen du skal over i arbeidslivet. Bli frivillig du også! Du vil få mye mer igjen enn det du gir!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.