Stumfilm i særklasse

«Juha» er en svart-hvit stumfilm, komplett med tekstplakater og spesialkomponert musikk. En fest.

Konvensjonell har Aki Kaurismäki aldri vært, absurd derimot - og konsekvent sin egen. Helt i hans gate, egentlig, å lage stumfilm på gamlemåten, denne basert på en roman av Juhani Aho (1861- 1921). Regissøren har tumlet med prosjektet i lang tid og har selvironisk slått fast at katastrofen nå er et faktum.

Den må han bite i seg. Romanen ser ut til å inneholde alle elementene som egner seg for stumfilmens forenklede fortellerstil og dramatiske fakter - en tydelig tegnet historie med klare karakterer og store doser melodrama.

Kaurismäki ville ikke vært Kaurismäki om vi ikke også fikk humor i filmen om bonden Juha (Sakari Kuosmanen), som mister sin elskede Marja (Kati Outinen) til en sleip hallik av en bymann (André Wilms), men som aldri gir opp.

Det er lekent, frodig, sentimentalt og vittig på en gang, lekkert fotografert. Musikken er et kapittel for seg. Anssi Tikanmäki har gjort en kjempejobb i et utall sjangere - fra det helt klassiske til poprock og jazz. Den passer bilde for bilde perfekt til hva vi ser. Og sånt som dette ser vi sjelden, en garantert annerledes og livgivende opplevelse.