Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Klima

Stump flyet!

Miljøvalg kan gjøres på flere måter enn over stemmeseddelen.

Meninger
Anders Skrede
Anders Skrede Vis mer

Å kutte flyreiser er et klimatiltak de fleste familier kan få til. Samtidig er det et valg som oppfordrer andre til måtehold og handling i møte med klimakrisa.

Akselererende havis-smelting, permafrost som tiner, enorme skogbranner, redusert matsikkerhet og sammenbrudd i fjorårets klimaforhandlinger. At klimakrisa er noe en føler seg maktesløs ovenfor i hverdagen kan nok mange enes om. Men passiviteten hos flertallet, som tross alt ikke er klimaskeptikere, oppleves snart like alarmerende som nyhetsoverskriftene.

Alle er avhengig av reising i hverdagen. Det å komme seg fram og tilbake til jobb, eller levere og hente i barnehage og skole er nødvendig.

Flyvanene nordmenn har vendt seg til, er derimot ikke nødvendig på samme måte. Antallet flyreiser har vokst de siste åra, og det er i stor grad antallet ferie- og fritidsreiser som øker.

Vi er heldige i Norge som ikke er avhengige av kull eller gass til oppvarming og matlaging i hverdagen. Likevel er klimaavtrykket til hver enkelt nordmann høyt sammenliknet med resten av verden, og en stor andel skyldes flytrafikk. Utslippene fra dem med høy inntekt, som reiser både mer og lengre, er større enn for dem med lav inntekt. Det at vi er en liten befolkning og er en vannkraftnasjon, er ikke et argument for at vi har noen spesiell rett til å forurense klima mer enn alle andre.

Oppfordringen om å endre flyvaner møtes likevel med alt fra likegyldighet til indignasjon og irritasjon over moralisme. Vi vil helst ha utslippsfrie fly, ikke kutte flyreiser. Vi vil ha teknologi som løser problemene, ikke tiltak som koster oss noe. Men det å fortsette som før, gitt den kunnskap vi har i dag om global oppvarming, må sees på som en unnlatelse.

Irritasjon over moralismen bør derfor møtes med kunnskap og en påminnelse om alvoret. Akkurat som passiv røyking, rammer utslippene fra flytrafikk ikke bare en selv, men alle andre. Det er heller ingen som hevder «den ene reisen» er problemet, det er den totale mengden som er skadelig. Ved å selv fortsette som før, bidrar en også til å opprettholde en feilaktig forestilling om at situasjonen ikke er alvorlig. Enda ingen kvotekjøp eller avlatsbetalinger kan fjerne de faktiske utslippene.

Til forskjell fra hvor strømmen i panelovnen kommer fra eller kollektivtilbudet der du bor, er antallet flyreiser noe mange av oss i stor grad rår over. Ved å stumpe flyet, kan du kutte eget utslipp og sende et signal om at klima bør prioriteres høyere. Om mange nok familier reduserte sine flyreiser til et merkbart fall i trafikken, kunne det gi miljøpolitikken et ekstra løft. Miljøvalg kan gjøres på flere måter enn over stemmeseddelen.

Selv håper jeg tiden for fornyet solidaritet er kommet. Slik det ser ut i dag, vil neste generasjon trolig ikke ha de samme mulighetene og framtidsutsiktene jeg fikk som ung.

Klimakrisa kan bli den triste historien om en generasjon som handlet for seint og for lite. Det er et budskap ingen foreldre eller besteforeldre ønsker å overbringe barn og barnebarn. Derfor må det være lov å be om litt måtehold. Stump flyet.