KOMMENTARER

Hasj-konflikt i regjeringen:

Stump fordommene

Vi får ikke gjort så mye med at folk, på et eller annet vis, ruser seg. Men vi kan gjøre det tryggere og vanskeligere.

RØYKEFRI: Eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug fikk mye oppmerksomhet etter at et bilde av henne fra et landsmøte i 2018 begynte å sirkulere på nettet. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Jeg forventet mye spetakkel da folkehelseminister Sylvi Listhaug, for ei uke sida, kastet seg inn i rusdebatten. Den kontroversielle Frp-politikeren har ikke for vane å gå stille i dørene.

Tvert om: Listhaug polariserer. Hun har mange kvaliteter som politiker, men «brobygger» er ikke blant dem.

Hjerter som banker for en mer liberal ruspolitikk gjorde nok derfor et lite hopp da statsråden gikk ut mot tilhengerne av legalisering. Uforsonlige fronter og dypere splittelse er det siste rusfeltet trenger.

For første gang på mange tiår er politikken i ferd med å ta en progressiv vending. Regjeringens rusreform tar sikte på å flytte samfunnets reaksjoner på bruk av ulovlige rusmidler fra justis- til helsevesenet. «Behandling, ikke straff» har omsider fått tilslutning.

Det er et klokt og prisverdig første skritt i riktig retning av en tryggere ruspolitikk fra Solberg-regjeringen, helseminister Bent Høie og rasjonelle hoder i Venstre. Svært få kan straffeforfølges til nykterhet.

Listhaug vil kanskje ikke gå like langt i rusreformen som Høyre og Venstre, men forfekter likevel ingen ekstremistisk linje. I en kronikk i Dagbladet slo hun fast at «cannabis fortsatt skal være ulovlig», og benyttet mesteparten av spalteplassen på å advare ungdom mot å bruke det.

Det første bør diskuteres inngående, men er et forholdsvis utbredt ståsted.

Men det er vanskelig å være uenig i at ungdom bør holde seg unna. Selv om forskningen er tydelig på at alkohol er langt mer skadelig enn cannabis, er sistnevnte fortsatt dårlig føde for unge hjerner i utvikling. Listhaug har helt rett i at samfunnet bør hindre ungdom i å innta cannabis.

Ifølge Normal Norge vil om lag ni prosent av cannabisbrukere utvikle en form for avhengighet. Hos tenåringer er sjansen høyere, og kan ramme én av seks. Folkehelseministeren drøfter ikke hvilke maktmidler som skal benyttes for å avdekke bruk, hvilke reaksjoner det bør få etc., men målet er det lett å si seg enig i.

Videre advarer Listhaug mot at tetrahydrocannabinol-nivået (THC), det viktigste rusmiddelet i cannabisprodukter, har «økt dramatisk» de seinere åra.

Det er også korrekt, og heller ikke en ønsket utvikling. Store forskjeller i THC-nivå gjør cannabisbruk mer uforutsigbar og risikofylt. Rusbruk volder mer skade når folk ikke vet hva de får i seg.

Tusenkronersspørsmålet er om et forbud mot cannabis er det smarteste vi kan gjøre for å forhindre ungdom fra å bruke det, samt minimere skaden fra den faktiske bruken.

Svaret på begge deler er trolig «nei.» Regulert omsetting av noen rusmidler vil heller være å foretrekke.

Med streng regulering får vi langt større kontroll over hva som selges, hvem som kjøper, hvem som selger, hvem som profitterer, hva stoffene inneholder, og hvor de omsettes. Kort og godt får vi mer kontroll enn vi har i dag.

Det bør lov og orden-statsråder verdsette høyere enn dvask støtte til dagens forbudsregime. Vi får ikke gjort så mye med at folk, på et eller annet vis, ruser seg. Men vi kan gjøre det tryggere og vanskeligere.

Fordi det heller ikke akkurat er vanskelig for ungdom å skaffe hasj i dag, er det uklart hvordan kontrollert statlig utsalg vil gjøre at flere ruser seg.

Stump fordommene, Listhaug.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer