Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stunt vekker oppsikt

Artisten Morrissey signerer og selger andre artisters plater. Et signert David Bowie-album koster 2750 kroner.

MORRISSEY: Som så mange andre artister, selger også Morrissey signerte plater på sine konserter. Det er bare det at han ikke signerer sine egne plater. På konsertene kan man for eksempel kjøpe et Morrissey-signert eksemplar av David Bowies «Aladdin Sane» til 2750 kroner. Foto: Owen Sweeney / REX
MORRISSEY: Som så mange andre artister, selger også Morrissey signerte plater på sine konserter. Det er bare det at han ikke signerer sine egne plater. På konsertene kan man for eksempel kjøpe et Morrissey-signert eksemplar av David Bowies «Aladdin Sane» til 2750 kroner. Foto: Owen Sweeney / REX Vis mer

Den britiske artisten Steven Patrick Morrissey, mest kjent som bare Morrissey, har startet med en noe uvanlig form for markedsføring.

Den tidligere The Smiths-vokalisten har nemlig begynt å signere og selge andre artisters album, ifølge Far Out magazine.

Under en av Morrisseys siste liveopptredener skal det ha vært mulig å kjøpe plater av artister som Lou Reed, David Bowie, Patti Smith eller Iggy Pop - alle signert av Morrissey selv.

- Utpressende pris

Prisen for en slik Morrissey-signert plate skal være 300 dollar, eller 2750 norske kroner. Til sammenlikning koster David Bowies «Aladdin Sane» på vinyl 199 kroner hos norske Platekompaniet.

For noen dager siden opptrådte Morrissey i Los Angeles. Bilder av hans bemerkelsesverdige salgstriks har nå nådd Internett.

Blant varene som kunne kjøpes på hans offisielle «merch»-utsalg, var blant annet Morrissey-signerte kopier av David Bowies «Aladdin Sane», Patti Smiths «Horses», Lou Reeds «Transformer» og Iggy and the Stooges' «Raw Power».

- Alle til en utpressende pris av 300 dollar, fordi de var «signert av Morrissey», skriver Far Out Magazine.

Raser mot avis

Under opptredenen hadde Morrissey på seg ei T-skjorte med teksten «Fuck The Guardian», som også var blant varene som ble solgt på konserten.

Ifølge The Guardian har artisten gjentatte ganger gitt uttrykk for at han mener seg urettferdig behandlet av avisa, som ifølge ham selv har utsatt ham for en «utrettelig hatkampanje».

- Vær så snill, ikke kjøp denne elendige hatblekka, skriver han ifølge avisa på sin personlige nettside.

Motviljen skyldes i stor grad avisas dekning av artistens økende støtte til ytre høyre-partiet For Britain. På sin nettside omtaler han partiets leder, den omstridte Anne Marie Waters, som «ekstremt intelligent, sterkt dedikert til dette landet (England, journ.anm.) og veldig engasjerende».

The Guardian slaktet også Morrisseys siste album, «California Son». Avisa ga albumet én av fem stjerner, og omtalte den som en samling «klumsete coverlåter med i trollaktig ånd.»

Dagbladets anmelder var heller ikke videre begeistret, og trillet en treer på terningen.

FARVEL: - Se opp, jeg er i himmelen, synger David Bowie i sin siste musikkvideo, «Lazarus», som ble sluppet kun tre dager før han døde av kreft. Produsenten Tony Visconti sier at David «lagde kunst av sin egen død». Video: Reuters Vis mer

Omstridt

Morrissey er tidligere kjent for sine kontroversielle utsagn. En av uttalelsene Morrissey har gjort seg spesielt negativt bemerket med, var om massakrene i Oslo og på Utøya 22. juli 2011.

- Vi lever alle i en morderisk verden, som hendelsene i Norge har vist. Likevel er dette ingenting sammenliknet med hva som skjer på McDonald's og «Kentucky Fried Shit» hver dag, sa han bare dager etter terrorangrepene, under en konsert i Polen.

I et intervju publisert på hans egen nettside i fjor, sa Steven Patrick Morrissey blant annet at «halalslakt er ondskap», og at Storbritannias statsminister Theresa May «ikke kan si sitt eget navn med mindre det er skrevet ned på et ark foran henne».

Rasismeanklager

- Når det gjelder rasisme, ser det ut til at den moderne, sprø venstresida har glemt at Hitler var på venstresida, sier Morrisey i intervjuet.

I 2017 fikk Morrissey kritikk for ei T-skjorte som ble omtalt som rasistisk. Selv slo han tilbake mot dem som brukte det ordet mot ham.

- Når noen kaller deg rasist, sier de egentlig: hmm, du har faktisk et poeng og jeg vet ikke hvordan jeg skal svare på det, så kanskje jeg kan distrahere deg ved å kalle deg en fanatiker, så glemmer vi begge hvor opplyst det du sa var, sa Morrisey.

Han mener at den verste formen for rasisme blir begått mot dyr.

- Hvis du spiser dyr, viser ikke det hat for en spesifikk art? Hva gir deg retten til å spise en annen art eller rase? Ville du spist folk fra Sri Lanka?

Artisten har tidligere kommet med flere kontroversielle utsagn rettet mot blant andre den britiske kongefamilien, Margaret Thatcher og George Bush, samt bemerkninger mot artistkolleger som Elton John og Bob Geldof.

Kritikk fra kollega

Morrissey har også avlyst konserter fordi det var for kaldt, og fordi konsertarrangøren nektet å fjerne all kjøttservering den dagen han skulle opptre. Både hans siste album og hans debutroman har fått slett kritikk. Sistnevnte ble særlig latterliggjort for sine seksuelle skildringer.

Morrissey fikk også kritikk fra artistkollega Billy Bragg tidligere i år, etter å ha delt en Youtube-video som angivelig argumenterte for at britiske myndigheter brukte rapartisten Stormzy til å «promotere multikulturalisme på bekostning av hvit kultur».

- At Morrissey bidrar til å spre denne ideen - som også inspirerte massakren i Christchurch - er hinsides enhver tvil, skrev Bragg på sin Facebook-side.

Morrissey har ikke kommentert Braggs kritikk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media