- Stuntmennene var klin gærne

Norsk stjerne i tidenes dyreste skandinaviske film. Se de første bildene!

(Dagbladet.no): Jan Guillous romantrilogi om tempelridderen Arn har solgt millioner av bøker i Skandinavia. Akkurat nå pågår filmatiseringen av bøkene, og de to filmene som er planlagt har et budsjett på drøyt 200 millioner svenske kroner.

I en sentral rolle finner vi Anders Baasmo Christiansen, kjent fra blant annet «Buddy» og NRKs Ibsen-serie «En udødelig mann». Da Dagbladet snakket med ham i desember, slet han litt med å friske opp ridekunnskapene. Nå er scenene spilt inn, og de første bildene fra filmen klare.

- Det er veldig gøy. Vi har spilt inn store kampscener med hundre hester på settet, og stuntmennene var klin gærne, forteller han til Dagbladet.no.

Stjernespekket

Baasmo Christiansen har vært i Marokko for å spille inn sine scener, og skal senere gjøre opptak i Sverige. Hans karakter er den norske krigeren Harald Øysteinsson.

- Harald er glad i å slåss og drikke øl, og eventyrlysten fører ham til Gaza. Når han kommer dit forstår han imidlertid at det ikke er så kult likevel, det er et annet klima og en helt annen kampteknikk enn han er vant til. Etter hvert blir han Arns følgesvenn, forteller Christiansen.

I tillegg til Christiansen har også Jørgen Langhelle en rolle i filmen, som Erik Jedvardsson. Joakim Nätterqvist spiller hovedrollen som Arn, mens Sofia Helin er Cecilia Algotsdotter. I tillegg har Stellan Skarsgård en rolle, og ryktene skal ha det til at Mads Mikkelsen også har takket ja til å være med.

- Når du er med i en så påkostet produksjon er det en del ting som er annerledes enn det man er vant med. Man blir tatt veldig godt imot, og jobber med folk som har lang erfaring. Men til syvende og sist må man gjennomføre jobben på akkurat den samme måten, sier Baasmo Kristiansen.

NY GIGANTFILM: Anders Baasmo Christiansen (bak) spiller i Arn-filmene, som har et budsjett på størrelse med ti vanlige norske filmer.
NY GIGANTFILM: Anders Baasmo Christiansen (bak) spiller i Arn-filmene, som har et budsjett på størrelse med ti vanlige norske filmer. Vis mer

Dyrt kostymedrama

Produsent Hege Astrup i SF Norge forteller at filmene er en av tidenes største skandinaviske satsinger.

- Det blir fort dyrt når man må reise mye og bruker skuespillere fra flere deler av verden. I tillegg er dette et kostymedrama med spektakulære slagscener, forteller hun til Dagbladet.no.

Handlingen i Jan Guillous romaner utspiller seg på 1100- og 1200-tallet, i Västergötland og Jerusalem. Etter å ha gjort forloveden Cecilia gravid, blir Arn dømt til å gjøre bot som tempelridder. Her treffer han Saladin - utnevnt til å være kristendommens hovedfiende. Senere vender han tilbake til Sverige, der han leder blodige slag.

- I tillegg til hovedfilmen vil vi lage en internasjonal versjon, samt en tv-serie, forteller Astrup.

Kommer før jul

Baasmo Christiansen hadde lite kjennskap til til «Arn»-bøkene fra før.

- Men det er ikke alltid en fordel å ha for mye kjennskap til karakteren, slik den er i boken. Den må uansett bygges opp på nytt til filmversjonen, og det er fort gjort å bli bundet om man ikke begynner med noenlunde blanke ark, sier han.

- Stuntmennene var klin gærne

En del research har han likevel gjort.

- Det som er ganske stilig er at det er beskrevet mange faktiske historiske forhold, som blant annet slagene i Gaza, samtidig som det er en fiksjonsroman, sier han.

Antatt premieredato for den første filmen - «Arn - Tempelridderen» - blir i begynnelsen av 2008, mens den andre filmen kommer på kino seinere på året.

MÅTTE TRENE: Baasmo Christiansen hadde erfaring fra hesteryggen fra da han spilte Olav den hellige på Stiklestad i 2003.
SPEKTAKULÆRE SLAGSCENER: Her fra innspillingen i Marokko.
SOFIA HELIN: Spiller Cecilia, her i en ung utgave.