SER LYST PÅ LIVET: - Det går bra med meg så lenge jeg holder på med musikken, sier Sturle Kvilekval i Fjorden Baby! FOTO: NTB Scanpix
SER LYST PÅ LIVET: - Det går bra med meg så lenge jeg holder på med musikken, sier Sturle Kvilekval i Fjorden Baby! FOTO: NTB ScanpixVis mer

Sturle lei av rus-stempelet

«Hele Bergen vet at eg er fucked up» synger Sturle Kvilekval fra Fjorden Baby! i sin nye låt.

(Dagbladet): «Strøm på telefonen» er tittelen på singelen, gitt ut under navnet Wanglade$h. Storyen er selvopplevd, om en tidlig morgen etter en fuktig tur på byen. Dama er borte og mobilen tom for strøm: «shit, eg husker ikkje, shit. Eg må få strøm på telefonen».

- Ja, det er for så vidt sant. Jeg hadde vært på fylla, våknet og skjønte ingenting. Man må ha litt galgenhumor, sier han over oppladet telefon.

Bergenseren kaller Wanglade$h et overskuddsprosjekt sammen med produsent Haakon Tveit.

- Jeg hadde behov for det. Fjorden Baby! er mer som Wu-Tang Clan. Vi samles når vi har tid, men alle har sine ting ved siden av.

- Hvordan er hverdagen din for tiden?

- Jeg lever et ekstravagant liv uten tvil, hører på TLC på repeat. Fun, fun rock’n roll high school, sier han med et gjesp.

- Mye rus og festing

Siden de begynte å spille sammen i drabantbyen Loddefjord i Bergen har bandet gitt ut fire album og hatt hits som «Himmelen» og «Igjen og igjen», sistnevnte med John Olav Nilsen som gjest. Nilsen og Lars Vaular kommer fra samme sted, og har begge samarbeidet med Fjorden Baby!

- Vi har inspirert hverandre. Slik jeg husker det, begynte vi bare å lage musikk fordi vi likte å høre på musikk. Det var greit å kunne lukke seg inne i et øvingslokale i stedet for å være ute i regnet.

Nå har Fjorden Baby! fått seg øvingslokale for første gang på flere år. I 2013 ble det hevdet at bandet ble kastet ut av sitt daværende øvingslokale på grunn av dopbruk, uten at Kvilekval vil si så mye om den saken.

- Det var mye mer rus og festing for noen år siden. Jeg vet ikke hvor stor innvirkning det har hatt på musikken, vi har alltid bare gjort det vi føler for. Friheten har vært viktig for oss.

Kvilekval beskriver forholdet til de andre i Fjorden Baby! som et brødreforhold.

- Selv om alle lever forskjellige liv, er vi gode «tjommier» som møtes i musikken.

Nær-døden-opplevelse

I tekstene til Kvilekval er det både slåssing og rus. Men han er lei av å bli stemplet som en som dyrker rockemytene, og understreker at han ikke skriver dagbok selv om innholdet ofte refererer til egne erfaringer.

- Det har blitt klistret merkelapper på oss, uten at vi har vært så mye verre enn mange andre band. For min egen del så føler jeg meg omtrent fullstendig rehabilitert. Det går bra med meg så lenge jeg holder på med musikken.

- Du har tidligere nevnt at du har hatt noen nær-døden-opplevelser, hva var det som skjedde?

- Husker ikke, var helt ute. Uansett lever jeg i beste velgående som en fullstendig fucked up rockestjerne nr.1.

Selvironien slår inn igjen. Han er nøktern når det gjelder fremtiden både som soloartist og med Fjorden Baby!

Ny musikk

- Jeg har vært så lenge i denne bransjen at jeg vet det ikke er rosenrødt. Det er ingen vits i å tro på gull og grønne skoger, i perioder har jeg gått på NAV.

Men med ny musikk kommer nye muligheter. Kanskje blir det en singel til under Wanglade$h-navnet i løpet av året. Også Fjorden Baby! har nytt materiale på gang.

BT skrev nylig at dere har spilt i både bryllup og begravelser?

- Det var bare noe som skjedde for en stund siden. Folk vi kjente.

- Som giftet seg og døde?

- Ja. Det var på en måte som en vanlig spillejobb, bare uten øl backstage etterpå.