Stygge Betty blir pen

Forkjempere for kvinners rettigheter i Sør- og Mellom-Amerika fortviler over en såpeopera de trodde var annerledes.

I Sør- og Mellom-Amerika er folk fullstendig gale etter sine telenovelas eller såpeoperaer. Daglig går det et titall ulike serier på de fleste tv-kanalene på dette kontinentet, vanligvis med smellvakre, sylslanke heltinner i hovedrollene.

Handlekraftig heltinne

Den colombianske tv-serien «Yo soy Betty La Fea» («Jeg er stygge Betty) går i dag i 15 land, foruten på en spansktalende TV-kanal i Miami i Florida. «Stygge Betty» har tross sitt lite tiltalende utseende gjort stor suksess blant tv-seerne. Andres Hernandez Alende skriver i kronikken «Vakre Betty» i den Miami-baserte avisa El Nueva Herald at han tror det kommer av at Betty er en handlekraftig heltinne.

«Hun er ingen tåpelig, gråtkvalt hovedperson som venter på at en macho-mann skal komme og redde henne,» skriver Alende.

Hornbriller og uren hud

Kort fortalt: Beatriz, også kalt Betty, er 26 år og har hornbriller, tannregulering, håpløst hår, uformelige klær og uren hud. Hun har høyere utdanning innen økonomi med toppkarakterer, men framtoningen gjør at hun bare får jobb som sekretær og ikke blir anerkjent for sine indre kvaliteter.

Når hun begynner i ett av landenes største klesfirmaer, forelsker hun seg i sjefen sin, Armando. Hun hjelper ham å løse selskapets økonomiske problemer, de går ut på restaurant sammen og kvelden avsluttes med et lidenskapelig kyss på dørstokken hennes. Dette blir et vendepunkt i Bettys liv, og hun bestemmer seg for å gjøre noe med sitt lite fordelaktige utseende. Første steg på veien er omfattende hudbehandling - og omtrent så langt har serien kommet i Colombia i dag.

Korrumpert og stereotyp

- Endelig, tenkte jeg. Endelig skal en tåpelig tv-serie kunne vise at en kvinne kan komme seg fram her i verden uten at utseendet skal ha mest å si. Men nå må også Betty gjennom stereotypiens forvandlingsprosess, sa Maria Elvia Dominguez, en oppgitt tv-seer og leder for en colombiansk feministgruppe til BBC tirsdag. Kvinnen i 40-åra mener at Betty som potensielt kvinnelig forbilde har blitt korrumpert av markedskreftene. Sinte avisinnlegg og brev til tv-stasjonen RCTV tyder på at flere deler hennes syn.

Seriens produsent, Fernando Gaitan, tar ikke denne kritikken til følge. - Jeg ville lage en vakker Askepott-historie, og det har jeg lykkes med, sier han.

Les mer:

Offisiell hjemmeside (spansk)

Kronikken til Alende (spansk)

Forvandlingen av (den pene) skuespilleren Ana Marma Orozco bilde for bilde

ETTER: Men nå skal altså Betty bli pen. Skuespilleren Ana María Orozco sparer dermed tid i sminkerommet. Foto: tvchismes.com