Stygge tall for NRK

NRK-styret fikk stygge tall på bordet i går. Underskuddet for 1997 ble på hele 141,6 millioner kroner. I fjernsynet frykter mange at det ender med sparetiltak igjen, på tross av forsikringer om at sparekniven ikke skal ramme i år.

Regnskapet for 1996 og 1997 gjøres opp under ett, men fjorårets underskudd er likevel 68 millioner, når 73,6 millioner fra 96-overskuddet har pyntet på tallene. Underskuddet dekkes over disposisjonsfondet.

98-balanse

Styreleder Trygve Ramberg og kringkastingssjef Einar Førde vedgår at underskuddet ble større enn planlagt.

- Årets regnskap skal balansere og styret har fått en handlingsplan fra ledelsen for hvordan man også skal få til et overskudd i 1999, sier Ramberg, som ikke vil konkretisere hvilke tiltak som skal få ned utgiftene.

- Arbeidet er allerede i gang. Det kommer ingen umiddelbare nye tiltak, sier Førde, og viser til blant annet en omorganisering i NRK der opprettelsen av NRK Ressurser og Nyhetsdivisjonen trolig vil innebære millionbesparelser. Flere har mottatt tilbud om å forlate NRK mot et sluttvederlag. Andre har takket ja til tidlig pensjonering.

Frokost venter

Både Førde og Ramberg avviser at det er noen dramatisk situasjon for NRK.

- Av et budsjett på 2,6 milliarder skal vi klare å spare noen titalls millioner. Det er vanlig i bedrifter av vår størrelse, sier Førde.

Likevel håper han at Kulturdepartementet svarer raskt, og positivt, på NRKs brev der man ber om å få utvide NRK Aktivums forretningsområde. En av konsekvensene av underskuddet blir at planene om morgensendinger må legges på is. - Jeg hadde håpet å annonsere våre morgensendinger i oktober, men det må vente litt.