- Stygt av Grosvold

Anne Grosvold blir beskyldt for å ha vært stygg og uanstendig i intervjuet med Ingrid Betancourt.

TRONDHEIM (Dagbladet): Forlegger, forfatter og tidligere NRK-sjef Sverre M. Nyrønning (52) reagerer kraftig på innslaget med det frigitte gisselet i forrige «Grosvold»-sending.

«Stygt var det», skriver han i sin egen blogg på Internett.

- Betancourt sa ifra om at hun ikke ville snakke om svært følelsesladde, personlige ting, fordi hun ikke ville gråte i full offentlighet, sier Nyrønning til Dagbladet.

- Men Grosvold viste ingen nåde. Hun sa i stedet at Betancourt bare kunne gråte for henne, som om de satt i en privat samtale og ikke i et tv-studio.

Brutal

Nyrønning driver til daglig Communicatio Forlag og er selv forfatter av en rekke bøker. Mellom 1990 og 1999 var han også redaksjonssjef og fungerende programsjef i NRK P2, og redaksjonssjef i NRK Fjernsynet.

Dette er første gang han går ut med kritikk av sin tidligere arbeidsgiver. Han mener Grovold presset Betancourt til å fortelle om ting hun ikke ville snakke om, og ser det som eksempel på en brutalisering av mediene.

- Det er også en holdning som kommer til uttrykk her, som kanskje ikke var ment slik, men som fremsto som brutal. Jeg synes det var et rent overtramp, og et brudd på vanlig anstendighet i tv-studio, sier Sverre M. Nyrønning.

GULLREKKA: I dette NRK-studioet tar Anne Grosvold i mot gjestene sine i prateprogrammet som bærer hennes eget etternavn. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / SCANPIX
GULLREKKA: I dette NRK-studioet tar Anne Grosvold i mot gjestene sine i prateprogrammet som bærer hennes eget etternavn. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / SCANPIX Vis mer

Ble kvalm

Forlegger Øivind Arneberg gir ut Betancourts bok «Brev til mor» i Norge, og reagerte kraftig da han så intervjuet med Betancourt på Grosvold.

- Jeg følte Grosvold nesten hånte Ingrid Betancourt i intervjuet. Hun respekterte ikke Betancourts ønske om å få slippe å snakke om de følelsesladde historiene. Betancourt ville fokusere på situasjonen i Colombia, men ble dyttet i en helt annen retning. Jeg ble litt kvalm av at Grosvold prøvde å presse ut følelser, og synes hun tråkket over noen naturlige linjer.

Arneberg mener Grosvold manglet respekt for intervjuobjektet sitt.

- Etter at Grosvold sier til Betancourt at det er greit å gråte under intervjuet, ser du at Betancourt gransker Grosvold nøye. Da var jeg sikker på at hun ville reise seg å gå. Er det så farlig om hun holder følelsene tilbake? Det er snakk om at hun får beholde selvrespekten, sier han.

Uenig

Prosjektleder Charlo Halvorsen i NRK synes ikke det er rart at folk gjør seg opp en mening om «Grosvold», men han er svært uenig i kritikken fra Nyrønning.

- Jeg synes kritikken hans er helt feilaktig og han kommer med insinuasjoner som er helt på jordet. Men han om det, skriver prosjektlederen i en e-post til Dagbladet.

- Stygt av Grosvold

- Intervjuet med Betancourt på fredag var interessant og gripende, med en fantastisk sterk historie - og helt i tråd med hvordan programmet «Grosvold» er på sitt aller beste, mener Charlo Halvorsen.

Føle-TV

Anne Grosvold har også tidligere fått kritikk for å lage føle-tv. I april sa språk- og medieforsker Berit von der Lippe til Dagbladet at «Grosvold har lagt seg til en type morsrollefigur som skal omfavne alle».

Hun var enig med kommunikasjonsekspert Kjell Terje Ringdal som gikk til angrep på Grosvolds følelsesfjernsyn i en kronikk i Aftenposten.

Ringdal så også intervjuet med Betancourt sist fredag, og sier det var en påminnelse om det han tidligere har sett hos «Grosvold» spesielt og som en massemedial utvikling.

- Privatisering av mediene

- Mediene blir et slags privat rom, hvor man framstiller redaksjonen som et slags trygt hjem, hvor man kan snakke ut og få støtte og hjelp, sier Ringdal.

Han mener dette er en privatisering og personifisering av mediene som han tror vi er ganske alene om i Norge.

- Det er en slags krampetrekning, hvor man forsøker å erstatte nyhetsformidling og holdningsdannelse med følelser, sier Ringdal.

Han har stor respekt for Grosvold som journalist, men tror programmet har et format som skriker etter denne formen.

FÅR KRITIKK: Anne Grosvold får kritikk for sitt møte med Ingrid Betancourt.
NÅDELØS: - Grosvold viste ingen nåde, mener forlegger, forfatter og tidligere NRK-sjef Sverre M. Nyrønning.