Styr unna prisvinnerne

Noen enkle grep kan få gutter til å lese flere bøker.

Oppbyggelig: De samme foreldrene som kjøper 18-årsgrensespillet «Call Of Duty: Black Ops» til 15-åringen, skal plutselig ha noe oppbyggelig når de går inn i bokhandelen, skriver kronikkforfatteren. Bildet er fra spillet «Call of Duty: Modern Warfare 3». Foto: Actavision/Scanpix
Oppbyggelig: De samme foreldrene som kjøper 18-årsgrensespillet «Call Of Duty: Black Ops» til 15-åringen, skal plutselig ha noe oppbyggelig når de går inn i bokhandelen, skriver kronikkforfatteren. Bildet er fra spillet «Call of Duty: Modern Warfare 3». Foto: Actavision/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De siste tolv årene har jeg startet hvert eneste forfatterbesøk i grunnskolen med to spørsmål til elevene.

Spørsmål 1: Hvem leser bøker på fritiden?

For jenter: I barneskolen leser 80 prosent på fritiden, mens på ungdomsskolen rundt 20.

For gutter: I barneskolen leser 70 prosent på fritiden, mens på ungdomsskolen rundt 5.

Det radikale leseskillet fra barnetrinnet til ungdomsskolen, har med én enkelt faktor å gjøre: Det er ikke lenger tøft å lese bøker. Dette skillet er mye sterkere for guttene, da bøker blir forbundet med verdier som står svakt i søkende ungdomsår.

Nye undersøkelser viser at guttene ligger mer enn ett år etter jentene når det gjelder leseferdigheter. Utdanningsforbundet mener bøker til bursdager og jul vil løse noe av dette. Når det står «Gran Turismo 5» og «FIFA 11» på ønskelistene, er jeg redd det hjelper lite å gå innom nærmeste bokhandel for å løse krisen. Sjansene for at 15-åringen får ei bok han slett ikke vil lese, er dessverre overhengende.

Dette er ikke bare fordi foreldre og besteforeldre ender opp med en bok de selv har hørt om (les: en klassiker), men også fordi de samme foreldrene som kjøper 18-årsgrensespillet «Call Of Duty: Black Ops» til 15-åringen, plutselig skal ha noe oppbyggelig når de går inn i bokhandelen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer