Styring av forskningen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FORSKNING: I sin kronikk 1. august hevder dekanene Sigbjørn Fossum og Finn Wisløff ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo at styringsiveren fra departement og Forskningsrådet er det største strukturelle problemet i norsk forskning. Mange opplever en stor uforutsigbarhet i finansieringen av sin forskning, og dekanene tar til orde for økte midler til fri prosjektstøtte.

I Forskningsrådet er vi helt enige i at de frie forskerinitierte prosjektene er viktige og vi har innenfor tilgjengelige budsjettrammer økt både bevilgningene til fri prosjektstøtte og andre ikke-tematisk styrte midler de siste årene.

Men hvorfor kunne ikke alle Rådets midler gå til fri prosjektstøtte? Grunnen er at Forskningsrådet som endringsagent må ta et ansvar for å møte utfordringene i norsk forskning. Nesten alle internasjonale evalueringer de siste årene har pekt på at de enkelte forskningsmiljøene er for små, for ukoordinerte og at det legges for liten vekt på ledelse. Dette har sammenheng med hvordan forskningsmidlene historisk har vært fordelt, innenfor institusjonene og gjennom Forskningsrådet. Midlene må derfor konsentreres mer, også de ikke-tematisk styrte midlene. Lengst går vi i SFF-ordningen (sentre for fremragende forskning) hvor de aller beste søknadene nettopp sikres god, stabil og langsiktig finansiering til fri forskning. De fleste anser denne satsingen som meget vellykket. Den er med på å endre det norske forskningslandskapet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer