Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Bibliotekene:

Styrk folkebibliotekenes rolle i et framtidig Norden

Med sterke folkebibliotek i våre nordiske land kan vi fortsatt utvikle bibliotek som demokratiske arenaer.

UTVIKLE DEMOKRATIET: For at de nordiske landene skal kunne utvikle de rettigheter som vi alt for ofte tar for gitt, er det behov for et sted som fritt tilbyr tilgang til informasjon, muligheter til å delta aktivt i de demokratiske prosesser og en ekspertise som hjelper deg å finne fram, skriver artikkelforfatterne. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
UTVIKLE DEMOKRATIET: For at de nordiske landene skal kunne utvikle de rettigheter som vi alt for ofte tar for gitt, er det behov for et sted som fritt tilbyr tilgang til informasjon, muligheter til å delta aktivt i de demokratiske prosesser og en ekspertise som hjelper deg å finne fram, skriver artikkelforfatterne. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Meninger

Folkebibliotek er et av fundamentene for et stabilt og velfungerende demokrati. Når kulturpolitikere fra hele Norden samles i Malmø, med de nordiske kulturministrene i spissen, vil vi at folkebibliotekenes unike rolle som demokratiets infrastruktur og som lokalt kultursentrum, får den plass i diskusjonene som bibliotekene fortjener.

Fra alle de nordiske bibliotekforeningene vil vi løfte fram tre områder hvor bibliotekenes endring- og utviklingskraft kan bidra til et åpent, innovativt og bærekraftig samfunn.

  • Løft bibliotekenes rolle som demokratisk arena med fri tilgang til informasjon, kilde- og søkekritikk og med veiledning av kompetente bibliotekarer.

  • Bibliotek er en ressurs når det gjelder digital kompetanse og utvikling. Digital kompetanse og myndiggjøring handler om å gjøre folk kompetente i en digital verden – ikke minst innenfor kildekritikk og beskyttelse mot en massiv kommersiell bruk av personopplysninger. En balansert opphavsrett er viktig for deltakelse og kunstnerisk skapelse.

  • Bibliotekrommet er et åpnet rom hvor alle kan møtes og delta. Lesing er avgjørende for språkutvikling, deltakelse og integrasjon.

Arbeidslivet endres raskt og automatisering og digitalisering forandrer forutsetningene og kravene i arbeidsmarkedet. Et arbeidsliv i konstant endring medfører at folk vil ha behov for stadig kompetanseheving og videreutdanning i løpet av arbeidslivet. Folk må derfor rustes med kunnskap og verktøy for delta i et langt arbeidsliv. Folkebiblioteket har allerede i dag en viktig rolle for livslang læring, men som må utvikles.

Folkebibliotekenes rolle som lokal møteplass kan ikke overvurderes. Det finnes et folkebibliotek i nesten hver kommune i de nordiske landene. På biblioteket er alle velkomne og det stilles ingen krav til de besøkende. Når segregering øker i alle de nordiske landene blir denne arenaen viktigere.

Folkebibliotekene fremmer inkludering, delaktighet og bidrar til et bærekraftig samfunn. For fortsatt suksess behøves bibliotek og bibliotekrom som muliggjør mange former for aktivitet og stimulerer til lokalt engasjement og deltakelse.

Verden kommer hele tiden nærmere, noe vi ser ikke minst i de siste årenes flyktningkrise. Folkebiblioteket er for mange asylsøkere en viktig plass for å lære seg et nytt språk, treffe mennesker og finne fram informasjon om samfunnet. Bibliotekene åpner opp dørene til en ny verden.

De nordiske folkebibliotekene har gode forutsetninger til å bidra på disse områdene, ikke minst på grunn av høy tillit i befolkningen og sin lokale forankring. Men om folkebibliotekene skal ta en større rolle i en mer kompleks og digitalisert framtid, må bibliotekene også få de rette vilkårene.

Det kan være alt fra en veloverveid og rettferdig opphavsrett til muligheter til å ansette personale med adekvat utdanning. Det krever beslutningstakere som ser folkebibliotekenes muligheter og gir bibliotekene riktige oppdrag.

Vi er sterke demokratier som bygger på åpenhet slik at borgere fritt kan søke fakta og forme sine egne meninger. For at de nordiske landene skal kunne utvikle de rettigheter som vi alt for ofte tar for gitt, er det behov for et sted som fritt tilbyr tilgang til informasjon, muligheter til å delta aktivt i de demokratiske prosesser og en ekspertise som hjelper deg å finne fram.

Norden er som region på mange måter unik. I internasjonal presse- og ytringsfrihetsoversikt som publiseres hvert år, havner de nordiske landene ofte i toppen. Med sterke folkebibliotek i våre nordiske land kan vi fortsatt utvikle bibliotek som demokratiske arenaer.

Mariann Schjeide, Norsk Bibliotekforening

Calle Nathanson, Svensk biblioteksförening

Steen B Andersen, Danmarks Bibliotekforening

Silvia Modig, Suomen Kirjastoseura

Karolina Zilliacus, Finlands svenska biblioteksförening

Kristjana Mjöll Jónsdóttir Hjörvar, Islandsk bibliotek- og informasjonsvitenskapsforening

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media