Styrk spaserstokken!

De ansatte på institusjonene gjør en beundringsverdig jobb, men å pålegge dem å stå også for kulturtilbudet er uverdig.

DIREKTE KJIPT: Vi bør unne våre gamle opplevelser også med profesjonelle kulturarbeidere. Alt annet er gjerrig, ja, direkte kjipt, skriver Vernegg. 
Foto: Frank May / NTB scanpix
DIREKTE KJIPT: Vi bør unne våre gamle opplevelser også med profesjonelle kulturarbeidere. Alt annet er gjerrig, ja, direkte kjipt, skriver Vernegg. Foto: Frank May / NTB scanpixVis mer
Meninger

Jeg har vært så heldig å få være tilstede på noen institusjonskonserter for eldre. Hver gang har det vært en opplevelse å se beboernes begeistring og glede over at det kommer kunstnere utenfra og lyser opp hverdagen medkulturopplevelser.

«Ta heller fra oss maten enn musikken», som en beboer nylig sa, etter at forslaget til statsbudsjett var fremlagt.

Også fra institusjonenes ansatte har mottagelsen på konsertene vært varm og entusiastisk. Den kulturelle spaserstokken har siden 2007 bidratt til økt trivsel, mer humør og bedre psykisk helse ved å muliggjøre konserter og andre kulturarrangementer med profesjonelle kunstnere på institusjoner i alle landets kommuner.

I forslaget til statsbudsjett foreslås nå at ordningen avvikles. Ansatte på eldreinstitusjonene skal heretter stå for underholdningen, leser jeg uttalelsene fra lederen i Stortingets helse- og omsorgskomité til Aftenposten riktig.

Forslaget om å avvikle Den kulturelle spaserstokken er usedvanlig dårlig; hodeløst, kaller generalsekretæren i Pensjonistforbundet det. Den kulturelle spaserstokken er en ordning som virker etter sitt formål.

Med små midler skapes mye kultur og mange kulturopplevelser for en gruppe som ikke kan oppsøke slike selv. Det er positivt å bringe musikk og annen kultur inn i hverdagen på institusjoner. Impulser utenfra er viktig for beboerne; det er heller for få enn for mange slike opplevelser.

De ansatte på institusjonene gjør en beundringsverdig jobb, men å pålegge dem å stå også for kulturtilbudet er uverdig.

Vi bør unne våre gamle opplevelser også med profesjonelle kulturarbeidere. Alt annet er gjerrig, ja, direkte kjipt.

Den kulturelle spaserstokken bør styrkes, ikke avvikles. Snu i tide!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.