DEBATT

Debatt: Partnervold og UDI

Styrker sårbares vern

Arbeidet mot vold i nære relasjoner er viktig for regjeringen. Derfor jobbes det nå med en ny handlingsplan rundt dette.

VOLD FRA PARTNEREN: Både manglende nettverk, språkkunnskaper og begrenset kunnskap om det norske samfunnet bidrar til en ekstra sårbarhet for kvinner med kort botid i Norge. Derfor er det gjennomført en rekke informasjonstiltak om rett til opphold som følge av mishandling, skriver innsender. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
VOLD FRA PARTNEREN: Både manglende nettverk, språkkunnskaper og begrenset kunnskap om det norske samfunnet bidrar til en ekstra sårbarhet for kvinner med kort botid i Norge. Derfor er det gjennomført en rekke informasjonstiltak om rett til opphold som følge av mishandling, skriver innsender. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Reglene som skal beskytte utenlandske kvinner mot partnervold praktiseres så strengt at de svikter totalt, mener to representanter for JURK (Juridisk Rådgivning for Kvinner) i et innlegg i Dagbladet 7. november.

JURK omtaler utlendingslovens § 53. Bestemmelsen skal gi kvinner som er utsatt for mishandling i nære relasjoner, opphold på selvstendig grunnlag. Formålet er å unngå at mange forblir i skadelige forhold av frykt for å bli sendt ut av landet. JURK mener at mange som trenger beskyttelse, ikke får det. De mener at UDI praktiserer § 53 for strengt.

Arbeidet mot vold i nære relasjoner er viktig for regjeringen. Derfor jobbes det nå med en ny handlingsplan rundt dette. Planen legges fram i 2020 og skal bl.a. inneholde tiltak for å forebygge vold, og beskytte og hjelpe utsatte. Situasjonen for særlig sårbare grupper vil – i likhet med tidligere handlingsplaner – bli viet stor oppmerksomhet.

Lovgiver har ønsket å sikre at ofre for vold i nære relasjoner ikke tvinges til å velge mellom å reise ut av Norge eller å bli værende i en voldelig familierelasjon. Utlendingsloven gir derfor personer som har opplevd mishandling i samlivsforholdet, og som har hatt en oppholdstillatelse som ektefelle eller samboer, rett til fortsatt opphold etter et samlivsbrudd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer