Styrket seg på amfetamin, smertestillende og champagne

I helga blir årets Tour de France avgjort. Nye legender vil gå inn i en allerede rik historie.

MOT SEIER: Franskmannen Roger Lápébie klatrer mot seier i 1937. Bildet er hentet fra jubileumsboka om Tour de France, som i tillegg til et vell av informasjon, byr på et fyldig fotoalbum fra hele epoken. Bilde fra boka
MOT SEIER: Franskmannen Roger Lápébie klatrer mot seier i 1937. Bildet er hentet fra jubileumsboka om Tour de France, som i tillegg til et vell av informasjon, byr på et fyldig fotoalbum fra hele epoken. Bilde fra bokaVis mer
Kommentar

Skru klokka tilbake til 1964. Sykkelhelten Jacques Anquetil jakter på sin femte seier i Tour de France. Hans argeste konkurrent er Raymond Poulidor, den evige toer, som gjennom 22 etapper utfordrer sin argeste motstander. Flere punkteringer, tåkelagte utforbakker, knallharde regnbyger og seige fjelloverganger seinere spurter de to mot mål i Parc de Princes i Paris.

Anquetil vinner, med 55 sekunders margin. Tvekampen hadde splittet det franske folk. Poulidor er fortsatt en stor helt, selv om han aldri vant Touren, og 1964-rittet er kåret til tidenes vakreste i Frankrike.

Den populære syklisten sørget for den mest spennende finalen før Greg LeMond i 1989 tok USAs første seier og slo Laurent Fignon med åtte sekunder i et vanvittig race ned Champs-Élysées.

Slike tvekamper og veldig mye mer kan du lese om i boka «100 år med Tour de France», skrevet av fire franske eksperter. Håvard Solerød har gjennomarbeidet, oversatt og supplert boka med kapitler om ti av de 11 norske deltakerne gjennom tidene (minus Aleksander Kristoff).

Boka går igjennom Tour de France år for år og er spekket med et vell av historiske detaljer, fabelaktige illustrasjoner og kuriositeter, ikke bare om triumfer og nederlag, men også om kulturen rundt den franske nasjonalsporten. Tour de France er en mosaikk av fortellinger, små, store, lykkelige, tragiske og merkverdige.

Det passer bra at avsløringene rundt Lance Armstrong kom tidsnok til at de får fyldig plass. Dopingtester ble for øvrig ikke gjennomført før i 1966, og det sier sitt at helten Anquetil nektet å la seg teste.

Lenge før dagens avanserte metoder var verken amfetamin eller smertestillende midler fremmed for mange av deltakerne. Heller ikke champagne, sigaretter og store middager.

Årets mesterskap er nummer hundre i rekken siden starten i 1903 (bare de to verdenskrigene har hindret arrangementet). Jubileumsboka inneholder referat av samtlige ritt, år for år. Når man legger den tilbake på kaffebordet, er man nærmest totalt utslitt, selv om man ikke et tiendedels sekund har forlatt lenestolen.

I en klasse for seg er de 600 fotografiene. De svarthvite bildene fra svunne tiders ritt gir en egen følelse av de mytiske og eventyrlige dimensjonene ved Tour de France.

Drømmen om den største av alle triumfer lyser på en måte sterkere i det nostalgiske skjæret disse visjonene gir av alvorlige menn med snurrebart, sixpence, sykkelbriller og ekstraslanger slynget rundt kroppen i tilfelle punktering. Og for noen oppnavn! Den byksende baskeren, Hyrden fra Manosque, Engelen fra fjellene, Valsedanseren, Den røde djevelen.

Samlet sett er historien om dette rittet, slik filosofen Roland Barthes har uttrykt det, et helteepos, på linje med Homers verker: «Som i Odysseen er sykkelrittet på samme gang en rundreise av prøvelser og en total utforskning av jordens grenser. Odyssevs kom flere ganger til verdens ende. Også sykkelrittet streifer på flere punkter den ikke-menneskelige verden.»

Styrket seg på amfetamin, smertestillende og champagne
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.