Styrket ytringsfrihetsvern

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nestleder og medlem av

Stortingets kontroll- og

konstitusjonskomité for Høyre

FRANCIS SEJERSTED

kommenterte 2.7 Høyres behandling av § 100 i Grunnloven, om ytringsfrihet. Dette ble fulgt opp av Helge Rønning 5.7. Som Høyres to representanter i Kontroll- og konstitusjonskomiteen har vi stor respekt for det arbeid Sejersted og hans ytringsfrihetskommisjon har lagt ned, et arbeid vi i høy grad har basert oss på. Vi undrer oss imidlertid noe over hans lesning av det vi har foreslått.

Høyres intensjon har hele tiden vært å styrke grunnlovsvernet for ytringsfriheten. I forbindelse med høstens stortingsbehandling vil Sejersteds innvendinger bli vurdert med det nødvendige alvor. Det vil være uheldig om en ender opp med at en ikke får tatt noen viktige skritt i riktig retning, ved at et grunnlovsflertall i Stortinget ikke kan etableres. Grunnlovsparagrafen som regjeringen foreslår vil i all hovedsak gi ytringsfriheten et sterkere og bredere grunnlovsvern. Derfor er det et dårlig alternativ å beholde dagens paragraf.

I FØRSTE LEDD

følger vi kommisjonens forslag til hovedregel, og foreslår en medienøytral ytringsfrihet til erstatning for den tidligere «trykkefrihet». I annet ledd foreslår vi en avveiningsregel etter kommisjonens ånd, der det slås fast at begrensninger i ytringsfriheten bare kan tillates når «det lader sig forsvare holdt op imod Ytringsfrihedens Begrundelse i Sandhedssøgen, Demokrati og Individets frie Meningsdannelse».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer