Styrtrik superprodusent

Den svenske superprodusenten Max Martin (29) kan takke stjerner som Britney Spears, Backstreet Boys og 'N Sync for at han i fjor håvet inn mer penger enn næringslivstoppene i broderlandet.

Hans personlige inntekt ble på drøyt 10 millioner kroner, og i tillegg fikk han kapitalinntekter på 35,1 millioner. Max Martin (døpt Martin Sandberg) er dermed blitt svenskenes heteste popeksport, og det sier ikke lite.

Eksportvare

Han har passert Roxette, Cardigans og Ace of Base som Sveriges mest vellykte musikalske eksportartikkel, men likevel er han ukjent for de fleste.

Årsaken ligger i at han stort sett holder seg bak miksepulten i sitt eget Cheironstudio på Kungsholmen i Stockholm. Det er her han har gjort sine bidrag på multimillionselgere som Britney Spears' «Oops!... I did it again» og Backstreet Boys' «Back» og «Millennium» .

Den svenske stjerneprodusenten kan nå forlange en million dollar, eller 9 millioner kroner, før han går i studio for å begynne arbeidet. I tillegg er han garantert seks prosent royalties fra hvert solgte album han har hatt produsentfingrene sine borti. Selger et album 10 millioner eksemplarer og han har produsert alle låtene, vil det alene innbringe 60 millioner kroner.

Øker videre

Platene han har produsert for Backstreet Boys, Britney Spears og 'N Sync, har til sammen solgt 76 millioner. Dermed kommer det fortsatt store summer inn på den unge svenskens bankkonto. Han tredoblet inntekten fra 1998 til 1999 og hvordan år 2000 kommer til å se ut inntektsmessig for Max Mar-tins del, er det liten grunn til å bekymre seg over. Artistene hans har solgt langt mer enn i fjor. Med andre ord, inntekten hans kommer til å gjøre enda et digert byks oppover i retning himmelen.

Allerede i fjor hadde Max Martin opparbeidet en personlig formue på drøyt 20 millioner kroner . Hans verdensberømte svenske kolleger blir for smågutter å regne, selv om Max Martin bare har holdt på i noen ganske få år.

ABBA-penger

Til sammenlikning tjente f. eks. Benny Andersson 1,1 million , og hadde en formue på 15,4.

Björn Ulvaeus tjente 490000 og hadde formue på 3,4 mill.

Agnetha Fältskog tjente 180000 og formuen var på 52,1 millioner.

Eagle Eye Cherry tjente 682000 , Lisa Ekdal 1,6 millioner og hadde formue på 3.9 millioner kroner.

Marie Fredriksson tjente 5,2 millioner , mens Roxette-kollega Per Gessle tjente 9,9 millioner og formuen var på 47,7.

RIK PRODUSENT: 29-årige Martin Sandbarg blir ikke gjenkjent på gata, men som plateprodusenten Max Martin er han blitt rik på Britney Spears, Backstreet Boys og 'N Sync.