SU klager Magazinet inn for PFU

Mener media hisser opp stemningen.

(Dagbladet.no): Vest-Agder Sosialistisk Ungdom melder den kristne ukeavisa Magazinet inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Organisasjonen mener publiseringen av de omstridte Muhammed-tegningene bryter med Vær varsom-plakatens paragraf 4.3, der det blant annet heter at media skal vise «respekt for menneskers egenart og identitet, privatliv, rase, nasjonalitet og livssyn.»

- Vi mener media har et ansvar når de har skrevet under på dette, sier fylkesleder Maxime Marien til Dagbladet.no.

Følte ansvar

SU sier de har forståelse for at myndighetenes hender er bundet i saken, når spørsmål om ytringsfrihet og nasjonens interesser er kommet i konflikt.

- Vi innser at norske myndigheter ikke kan komme med en offentlig beklagelse for publiseringen av bildene. Men vi følte likevel et etisk ansvar for å klage saken inn til PFU, sier Marien.

«Maning til felles forståelse, sindighet og rasjonalitet har falt på steingrunn, med unntak fra enkelte Imamer», heter det i pressemeldingen SU har sendt ut.

- Man har et visst ansvar for at minoriteter får en anstendig behandling i offentligheten, mener SUs fylkesleder.

FÅR KRITIKK: Redaktør av den kristne avisa Magazinet, Vebjørn K. Selbekk, er klaget inn for PFU. Foto: Rune I. Myhre
FÅR KRITIKK: Redaktør av den kristne avisa Magazinet, Vebjørn K. Selbekk, er klaget inn for PFU. Foto: Rune I. Myhre Vis mer

Kokkvold forsvarte

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund har tidligere gått ut med støtte til Magazinets redaktør:

- Det er en måte å markere den frie ytring på. Publikum og lesere har dessuten hørt om disse tegningene fra før, og da er det greit at de får se hvordan de ser ut, har Kokkvold uttalt til Magazinet.

Marien håper likevel at klagen vil få en rettferdig behandling i PFU.

- Ja, det går vi ut fra. Vi har skrevet en ordentlig og saklig klage. Så får det være opp til utvalget om de vil behandle den.

SUs fylkesleder i Vest-Agder har heller ikke noe til overs for andre medier som har trykket faksimiler av karikaturene.

- Egentlig er det ganske dårlig gjort. Vi ser at enkelte brenner svære bål med flagg. Likevel bidrar mediene til at konflikten fortsetter.

STØTTET MAGAZINET: Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk presseforbund.