Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Subsidierer de superrike

Høyre subsidierer en gruppe mangemilliardærer og innfører yrkesforbud for ungdom og andre uten formue.

PROBLEMSKAPER: «Svaret på en kraftig hodepine er ikke å kutte av seg hodet, men å behandle smertene og å finne en årsak til det som skaper problemene», skriver forfatter Henning Røed i sitt svar til fiskeriminister Elisabeth Aspaker (bildet). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
PROBLEMSKAPER: «Svaret på en kraftig hodepine er ikke å kutte av seg hodet, men å behandle smertene og å finne en årsak til det som skaper problemene», skriver forfatter Henning Røed i sitt svar til fiskeriminister Elisabeth Aspaker (bildet). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Debattinnlegg

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) gjør i Dagbladet 13. desember et forsøk på å svare på min kronikk om Norges kostbare fiskeripolitikk.

På sedvanlig politikervis overser hun mesteparten av innvendingene, og unnlater å ta inn over seg at norsk forvaltning til tider har vært elendig. Riktignok har norsk forvaltning av sild og skrei vært bra de siste ti årene, slik ministeren nevner, men det er jo fordi vi i åtte av disse årene har hatt rødgrønne fiskeriministre som har lyttet til havforskerne.

Som dokumentert i min bok Fiskehistorier var forrige fiskeriminister fra Høyre, Svein Ludvigsen, en av disse ministerne som jevnlig ga blanke i forskernes beregninger. Ett år tillot han et overfiske på 255 prosent på torsken. For å sette dette i perspektiv, er det som om skoleforskere skulle sagt at 20 elever er det optimale i en klasse, og så skulle Høyres minister for undervisning innføre 50 elever i hver klasse.

Et gjennomgangstema i boka er at Norge kanskje har en av verdens beste fiskeriforvaltninger, men i en verden full av middelmådigheter skal det ikke mye til for å bli verdensledende.

I boka har jeg fortalt mange historier som viser hva som er bra, men også lagt vekt på hva som kan bli bedre og særlig på hvem vi kan lære av; sjøsigøynere og folk fra Polynesia og nasjoner som Canada, USA, Japan og Kina. Som Aspaker har jeg stor tro på at norske fiskerier kan høste betydelig større verdier. Det jeg ikke liker er at Høyre i sin iver etter å privatisere gir bort fiskeressursene til fiskebåtrederne. Dermed subsidierer de en gruppe mangemilliardærer og superrike, og innfører yrkesforbud for ungdom og andre uten formue.

Dersom Høyres svar på overfiske de selv har vært ansvarlig for å skape er å gi bort fiskeressursene, bør de unnlate å ha fiskeriministre. Svaret på en kraftig hodepine er ikke å kutte av seg hodet, men å behandle smertene og å finne en årsak til det som skaper problemene.

Fisk og fiskerier er viktig. Jeg håper vi nå er vokst fra fiskeriministre som ignorerer forskernes beregninger, og som lar rederne få fiske mer fisk enn det som finnes. Overbudsfiske undergraver dessverre også respekten for forskernes arbeid og fremmer ulovligheter.

Som dokumentert i min kronikk i Dagbladet har dette vært ekstremt kostbart for landet vårt. Og særlig når et bevisst overfiske i ettertid brukes som en begrunnelse for å gi bort fiskeressursene til et fåtall rederfamilier.