Sudan farligere enn Afghanistan?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FN-STYRKER: Hva er forskjellen på Sudan og Afghanistan? Svar: USA. Mens Norge sender 200 soldater fra Telemarksbataljonen, og har fire kampfly, nesten 300 soldater og offiserer allerede på plass i Kabul, Mazar el Sharif og Meymaneh, har vi overkant av 20 å avse til sult- og borgerkrigsherjede Sudan. FN\'s Generalsekretær Kofi Annan har bedt Norge stille med et betydelig antall offiserer og menige til FN-operasjonen i Sudan. Forberedelsene til å møte denne anmodningen jobbes det nå med i Forsvarsdepartementet. Fremskrittspartiets representant Per Ove Width i Forsvarskomiteen mener Norge bør avslå denne oppfordringen og begrunner avslaget med kapasitetsproblemer i Forsvaret. Mener han at Norges forsvarsevne svekkes ved at vi stiller styrker til disposisjon for et FN-oppdrag i Sudan? Videre hevder Width at fredsoperasjonen i Sudan er for farlig. Dette synspunktet deles av flere pensjonerte offiserer og FN-veteraner.

ER DET MINDRE risikofylt å lete etter medlemmer av Al-Qaida og Taliban i de Afghanske fjellene, enn å bidra til fredsprosessen Sudan? I følge Aftenposten 14. mars var hele den skandinaviske styrken i Maymaneh, Afghanistan i akutt livsfare og kunne blitt utradert hvis de ikke hadde fått hjelp fra britiske soldater. Situasjonen var utvilsomt dramatisk. Samtidig disponerte styrken hjelpemidler som ikke ble brukt, blant annet aktiv støtte fra kampfly som var på plass i luftrommet over byen.Widths militærfaglige bortforklaringer faller på sin egen urimelighet. Holdningen om å støtte USA-ledede Operation Enduring Freedom - og vårt betydelige bidrag til ISAF-styrken i Afghanistan - framfor et mer geopolitisk uinteressant Sudan er av politisk, og prioritert, karakter. Den føyer seg inn i rekken av eksempler på hva som skjer når lille Norge kommer i skvis mellom folkerettslige idealer og realpolitikken til vår viktigste allierte. Men dette handler ikke bare om militærpolitisk deltakelse og gode selskap. Mer grunnleggende handler det om mekanismer og prioriteringer for internasjonal sikkerhet. Norge vil ha godt av igjen å konsultere overordnede (FN-)idealer for global orden, selv i en tid preget av terrorisme, energi - og geopolitikk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer