SuDoku tar Norge med storm

Send inn dine spørsmål til SuDoku-entusiast, Hanne D. McBride.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I sommer-Norge har vi dette året fått en varmebølge over landet. Og som flere har fått med seg er ikke det den eneste bølgen som slår over oss. SuDoku-bølgen er det flere og flere som henger seg på.

SoDuko:

• SuDoku kommer fra en flere hundre år gammel matematisk idé. Navnet kommer av det japanske for tall (su) og én eller alene (doku).

• Puslespillet ble første gang publisert i New York i 1970-årene.

• SuDoku, også kalt su doku, er et tallkryssord som går ut på å plassere sifre i rutemønstre. Det klassiske og opprinnelige rutemønsteret består av 9*9 ruter som igjen er delt inn 9 mindre bokser på 3*3 ruter. Oppgaven går ut på å plassere sifrene 1-9 slik at alle de loddrette og vannrette radene inneholder sifrene 1-9 en gang (slik at også hver 3*3-boks inneholder alle sifrene én gang).

• Vanskelighetsgradene kommer an på hvor mange tall som allerede er fylt inn på brettet.

Kilde: Wikipedia.

Ikke siden den ungarske professor Ernö Rubik ga oss sin berømte kube i 1974 har galskapen etter 9 x 9 små ruter vært så oppslukende. Vi husker kuben med forskjellige farger og hvor det var om å gjøre og få hver side ensfarget. Nå er det altså sudoku som tar seg av våre små tendenser til spillegalskap, skriver Maria Brit Espinoza i en kommentar i Dagbladet 28. juni.

Herjet England

Hanne D. McBride var den første i Norge som omtalte tallpuslespillet. Etter at Sudoku har herjet tabloidavisene i England siden november i fjor, har den nå inntatt Norge for fullt. Nå gir hun ut Norges første SuDoku-bok.

- Den følelsen du får når du har sortert all informasjonen du trenger, og faktisk klarer å løse en vanskelig sudoku, er helt fenomenal, sier McBride til Dagbladet.no.

McBride bor i England og hennes link til SuDoku er at hun får mye av æren for å ha ført spillet til Norge. Hun har gjort mye research i forbindelse med boka, Løs og Lær SuDoku. Boken kommer ut i Norge førstkommende helg.

- Boka har et 40-siders innledningskapittel som tar for seg alle metodene du trenger å kunne, for å løse brett selv med djevelsk vanskelighetsgrad. Boka forøvrig består av 100 brett fordelt på vanskelighetsgradene lett, middels, vanskelig og ekstra vanskelig, sier hun.

- Jeg er hektet 

Norges første Sudoku-forfatter er 29 år, gift og har to barn på tre og fire år. Hele familien lider under hennes Sudoku-avhengighet.

- Mat blir svidd og unger kommer for seint på førskolen. «Å, mamma gjør bare de nummer-greiene igjen», sier de, og er som resultat av mors milde mani, blitt veldig flinke til å tegne på egenhånd, sier hun.

Selv personer uten interesse for matematikk, elsker Sudoku. Brettene løses ved hjelp av logisk resonnement. Metodene beskrevet i boken, gjør det mulig for personer på alle nivåer å løse alle brettene. Du trenger verken klisterhjerne eller Mensa-medlemskap.

Har du spørsmål om puslespillet? Tirsdag kommer Hanne McBride til Dagbladet.no for å svare på dine spørsmål. Send inn spørsmål nå.

FORSIKTIG..: Det er store sjanser for at du blir hektet.
SUVEREN: Boken til Hanne, Løs og Lær SuDoku, er i dag lagt ut på Bokklubbens hjemmesiden. Et lite tegn på at spillet er populært og at mange venter mye av boken er plasseringen på <a href="http://www.bokklubben.no/SamboWeb/side.do?rom=AK">hjemmesiden</a>: Over både Harry Potter og Da Vinci-koden. Mer trenger jeg vel ikke å si..

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer