Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Suffløse til applaus

Suffløsen Siv jobber i en liten boks, kjører en bitteliten bil og føler hun lever et lite liv. Hilde Heiers gode debutfilm om en vanskelig voksentilværelse er både sår og småmorsom, og den byr på en «ny» Hege Schøyen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Komikerbegavelsen Schøyen er ikke et opplagt valg til en såkalt seriøs rolle, som om ikke komikk er seriøst nok, men hun legger «Bitten»-imaget på den hylla det hører hjemme og står til troende i en vanskelig rolle, der det nettopp gjelder å unngå komikkens overdrivelser og geberder. Hun er ikke den eneste komikeren i selskapet. Stilig av Heier å også rykke Sven Nordin ut av sofalallingen i «Mot i brøstet.» Han biter skikkelig godt fra seg som legen Fred, kanskje best av alle.

Det er dumt av Siv å gifte seg med Fred, en karslig, fraskilt fyr med pent hjem, to pene barn og en ekskone som etter hvert blir til besvær. I dette hushold stues Siv og alle hennes ting vekk. Hun synes ikke noe sted, en musikkelsker som sufflerer på Operaen og kan Verdis «Aida» bedre enn de som synger den. Ingen ser Siv og Siv ser ikke seg selv, før en svensk tubaspiller (Philip Zandén) begynner å pirke borti henne.

Berører

Schøyens suffløse er så inni hampen selvutslettende at en oppsiktsvekkende sluttscene blir noe vanskelig å kjøpe fra dette unnselige vesen. Det pludres iblant unødig mye i den tilkjempede, ekteskapelige lykke, men det er ikke det viktigste. «Suffløsen» er en film som i store deler vil berøre de som ser den med sin presise formidling av høyst velkjente, ofte hjerteskjærende situasjoner. En middagsbordscene, der Nordin går av skaftet, er bare en av flere slike virkelighetsnære scener _ og all honnør til barna.

En fint fortalt, velspilt film uten longører, ispedd lun humor. Hilde Heier ønskes absolutt velkommen tilbake.