Suffløsen hyllet av kritikerne

«Suffløsen» høstet bare halvgode kritikker da den hadde premiere. I dag fikk Hege Schøyen og Hilde Heier revansj, da de mottok Filmkritikerprisen for samme film.

- Sjelden har jeg opplevd så nært og varmt forhold til kritikerne som i dag, sa regissøren. Hege Schøyen jublet også over å nettopp få hyllest fra de samme kritikerne som ga filmen halvgode kritikker da den kom i fjor.

- Så rart. Først kritiserer man, så gir man belønning etterpå, sa spillefilmdebutanten Hege Schøyen - som lovet at hun blir å se i flere filmer.

Tidligere vinnere er Torunn Lian, Pål Sletaune og Bent Hamer. I 1998 og 1997 ble det ikke delt ut pris fordi kritikerne mente det ikke var laget gode nok filmer disse årene.

Inn i operadebatten

Prisen blir vanligvis bare delt ut til regissøren, men i år ble også skuespiller Hege Schøyen trukket fram.

- Vi vil framheve hovedrolleinnehaverens innsats i filmen, sa Norsk Kritikerlags leder, Osman Kibar. Han påpekte også at når kritikerne hyllet en film som foregår i en opera er dette kritikernes innlegg i norsk kulturdebatt:

- I dag blir arkitektenes 235 ulike modeller for en ny norsk opera offentliggjort. Tittelen på årets filmvinner er også et betegnende à propos til filmens plass i det norske kulturlivet, - i kontrast til de satsingen på de øvrige kunstartene, sa Kibar.

Til Sverige

«Suffløsen» som ble vist for første gang på filmfestivalen i Göteborg i fjor vinter, kommer nå opp på ordinære kinoer i Stockholm og Göteborg. Filmen har tatt den store festivaldansen det siste året - og mottatt en rekke priser.

En fint fortalt, velspilt film uten longører, ispedd lun humor, mente Dagbladets anmelder.

SATT PRIS PÅ: Hege Schøyen og regissør Hilde Heier fikk kritikerprisen for Suffløsen.