KOMMENTARER

Terroren i Egypt:

Sufiene driver fredelig jihad, men drepes av voldelige jihadister

Terrorangrepet mot en sufimoské i Nord-Sinai fredag er et nytt bevis på at sufiene nå er blitt en av hovedfiendene til den såkalte islamske stat, IS.

BEGRAVER SINE DØDE: Folk begraver et av ofrene etter angrepet på moskeen Bir al-Abed fredag. Antallet drepte er nå oppe i 305, inkluider 27 barn. 128 andre er skadet. (Xinhua/Ahmed Gomaa) FOTO: Xinhua/Sipa USA
BEGRAVER SINE DØDE: Folk begraver et av ofrene etter angrepet på moskeen Bir al-Abed fredag. Antallet drepte er nå oppe i 305, inkluider 27 barn. 128 andre er skadet. (Xinhua/Ahmed Gomaa) FOTO: Xinhua/Sipa USA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Mist 305 mennesker ble drept under fredagsbønnen, av mer enn tretti terrorister som skal ha båret IS-flagg. Dermed gjorde terrororganisasjonen alvor av sine trusler, blant annet fra en IS-kommandant i Sinai. På en IS-nettside i januar gjorde han det klart at Rawda-distriktet der fredagens terrorangrep skjedde, er ett av tre sufi-dominerte områder som skal «jevnes med jorda».

Da IS i 2014 tok kontroll over deler av Syria og Irak, ble sufier mange steder forfulgt. Det gjaldt ikke minst i Deir ez-Zour i Syria, der husene deres ble ødelagt, medlemmer arrestert og lederne pisket. I februar i år ble mer enn 80 sufier drept av en gruppe alliert med IS under en bønn ved graven til en sufi-helgen i det sørlige Pakistan. Og her finner vi en av årsakene til at at sufier må dø; de dyrker helgener. I den «rene» islamistiske verden som IS mener de kriger for, er helgendyrking en dødssynd. Men paradoksalt nok er både IS-terroristene og de fredelige sufiene jihadister.

I Koranen finns det to typer jihad, den store som en den åndelige indre kampen for å være muslim, og den lille som handler om at der er lov å gå til væpnet kamp og forsvare seg som muslim dersom man blir angrepet. De fleste anser den store jihad for å være den viktigste, men det gjelder naturligvis ikke for IS. Men for sufiene er denne indre kampen en av grunnpillarene i deres religiøse praksis.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer