Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sufjan med dobbelt sidesprang

Banjofri sone når indiehelten lar seg inspirere av storbypuls og stram samtidsmusikk.

||| ALBUM: Sufjan Stevens gjør det ikke lett for seg selv. Han har allerede gitt et stormannsgalt løfte om å lage et konseptalbum om hver stat i USA. Foreløpig har han laget to, og spørsmålene om når det neste kommer, har blitt noe av en forventningenes forbannelse for han. Litt som Erik Fosnes Hansen og den boka du vet.

Det er nå fire år siden fabelaktige «Illinois» kom ut. En orkestrert popmusikalsk reise gjennom staten, med uimotståelige melodier og tekster. Ganske sikkert en av tiårets fineste popplater.

Siden den gang har Stevens blant annet gitt ut en omfattende samling julesanger, og nå vrenger han av Route 66 for to nye avstikkere.

Denne gang får han blomstre som komponist. Uten å synge. Uten å spille banjo.

Bestillingsverk
«The BQE» er resultatet av et bestillingsverk for Next Wave-festivalen i New York. I ukevis fanget Stevens aktiviteten på og rundt The Brooklyn-Queens Expressway på 8-millimeters film.

«Run Rabbit Run»

Sufjan Stevens/Osso

3 1 6
Plateselskap:

Asthmatic Kitty Records/Tuba

Se alle anmeldelser

Siden komponerte han musikk til bildene, som her framføres av et orkester på 25 personer.

Utgivelsen inneholder en DVD med kunstfilmen, en CD med musikken for seg, et velskrevet essay og et fargesprakende omslag designet av renessansemannen selv.

Men hvordan høres det ut? Litt George Gershwin, litt Four Tet, litt Jim O?Rourke, ganske mye Danny Elfman.

Samtidig er Stevens egen stemme tydelig og lett gjenkjennelig fra arrangementene og de vokalløse sporene på «Illinois».

Er dette New York-plata?
Selv har jeg aldri vært i Brooklyn, så om «The BQE» fanger bydelssjelen på en god måte, vet jeg ikke. Uansett er det noe hektisk, romantisk og høyst levende over verket: Storbypuls. Følelsen av å stå i midt i en trafikkmaskin og se verden gli forbi.

«Run Rabbit Run»

Sufjan Stevens/Osso

3 1 6
Plateselskap:

Asthmatic Kitty Records/Tuba

Se alle anmeldelser

Størst utbytte hadde jeg av helhetsopplevelsen, altså av å se og lytte: biler, veiarbeidere, tomme bygårder, kirkegårder flimrer forbi, smeltes sammen, ofte i komisk kaleidoskopeffekt.

Fulgt av bildene blir også humoren og tristessen i musikken tydeligere. Selv om jeg er usikker på hvor ofte jeg kommer til å sette på denne plata framover, er helhetsopplevelsen i aller høyeste grad anbefalelsesverdig. Det er heller ingen grunn til at Sufjan Stevens ikke skal kunne regne dette som sitt New York-album? 47 to go, liksom.

For viderekommende
Månedens andre Sufjan-plate er hakket strengere. På «Run Rabbit Run» gjør strykekvartetten Osso en kammermusikkversjon av Stevens electronica-plate «Enjoy Your Rabbit» fra 2001.

Noen av stykkene er åpne og melodiske, andre relativt skarpe og minimalistiske.

Likevel er ikke Stevens signatur vanskelig å høre her heller.

Sufjan med dobbelt sidesprang

De polyfoniske partiene kunne vært sakset rett ut av — eller inn i — hans mer konvensjonelle popmusikk.

Likevel mangler det rike fargespekteret fra «The BQE», og dermed forsvinner også noe av den inviterende appellen. Dette er definitivt Sufjan Stevens for viderekommende.

Uansett speiler begge utgivelsene voldsomme musikalske ambisjoner.

Det er altså ikke uten grunn at popmusikken til Sufjan Stevens blir så god og særpreget som det den gjør.

Nå fikk dessuten samtidsmusikkfestivalene Ultima og Borealis en gyllen mulighet til å booke ham inn til neste år. Hint, hint.

Sufjan med dobbelt sidesprang
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling