«Sugar Man» vil så gjerne, men får det ikke helt til

71 år gamle Rodriguez både varmet og snublet på Øya.

URUTINERT: 71 år gamle Rodriguez har hoppet over noen år på rockeskolen. Foto: Foto: Markus Thorsen / Øyafestivalen
URUTINERT: 71 år gamle Rodriguez har hoppet over noen år på rockeskolen. Foto: Foto: Markus Thorsen / ØyafestivalenVis mer

ØYA: Han ser ut som en blanding av Slash og Carlos Santana, 71 år gamle Rodriguez fra Detroit. Men likhetene stopper ved det ytre. Historien om Sugar Man er nemlig en ganske annen enn den tradisjonelle rockestjernedrømmen.

Etter noen mislykkede album på 70-tallet, trodde nemlig de fleste at karrieren hans var over. Men noen Sør-Afrikanere ville det annerledes. Etter at musikken hans ble populær i landet, ble han jaktet opp av sør-afrikanske fans, noe som ble dokumentert i den prisbelønnede filmen «Searching For Sugar Man» fra 2012. En rørende fortelling på alle vis.

Personen som inntar Øya-scenen sittende på en barkrakk har et mildt vesen og en åpenbar glede over å få lov til å presentere sin sjenerøse folk-musikk seint i livet. Og man vil så gjerne at han skal lykkes. Men det er for mange skjær i sjøen til at så kan skje. Det mest åpenbare er mangelen på rutine, der han mer antyder enn å formidle.

Når varmt mottatte «I Wonder» er unnagjort midtveis i settet er gitaren så  sur at sidemannen må ta affære.  Rodriguez bruker tiden til en liten fredsappell før han forsøker forgjeves en gang til. Neste pause blir brukt til en kannibalvits og hele seansen blir hakket mer stusslig enn hva godt er.

«Suger Man» løfter stemningen igjen, men i stedet for å gi seg mens leken er god, drar han på med en cover av Little Richards «Lucille». Det eneste den bidrar til er å understreke at bandet hans egentlig hører hjemme på samspillkurs i Kulturskolen, og det er vel noen år for seint.