Sugd av andres bryst

Peter Serck i andres rom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Årets roman har Peter Serck lagt til et sykehus, der jeg-personen -   en aldrende maler -   ligger i feberrus og gjenerindrer sitt liv.

Mer spesifikt kjæresten Ane som begikk selvmord, og sin avdøde venn Sivert. Etter pålegg fra Sivert har han hele sitt liv malt svarte bilder («Det finnes for mange vakre bilder i dag.»). Siverts far var nemlig i Stalingrad, og det er denne fortellingen som danner et slags sentrum i boka.

Rytme og språksans

Tematikken her er krigen, Kunsten og det absurde i tilværelsen. Fortellerens egen far var i konsentrasjonsleir under krigen -   men dette våger han ikke si av frykt for å støte Sivert. Eller også den eksistensielle kampen for et eget rom, der tittelen henspiller på at fortelleren hele tida befinner seg i «de andres rom».

Slitt mellom Siverts Stalingrad og den begavede fløytisten Ane, som er redd «kaos», og av John Cage har lært at alle lyder er musikalske. Og det er svært mye godt hos den beleste og intelligente Serck. Et manende gjentakende språk med rytme og språksans, gode bilder og til dels overbevisende typer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer