Suget i det smale

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I kveld er det premiere på Jon Fosses stykke «Ein sommars dag» på Det Norske Teateret. Jon Fosse er et fenomen. Den mest spilte norske dramatiker etter Ibsen.

Kveldens premiere er den sjuende oppsetningen i Norge siden 1994. Han er spilt i Budapest, London og Stockholm, og i år kommer Fosse-dramatikk opp i Paris, Göteborg og København.

  • Dette er ikke fordi han er lett tilgjengelig, snarere tvert imot. Jon Fosse er krevende. Hans dramatikk og romaner forlanger åpenhet og utholdenhet. Kanskje er Fosse en «smal» forfatter, men smal på den måten at han byr på en suggererende leseropplevelse.
  • Jon Fosse debuterte som romaforfatter i 1983. Drøyt ti år seinere skrev han sitt første skuespill. Det gjorde han med å uttale: - Eg likar ikkje teater. Det han mente var det å gå i teater. Han skyr premierer og synes det er kjedelig å sitte to timer på en stol i teateret. Pissetrengt blir en også. Men å skrive for teater liker han. Dessuten var det et stort marked for nyskrevet norsk dramatikk. - Det er ingen som tingar nye dikt eller romanar, men nye skodespel er det visst bruk for, sa Jon Fosse til Bergens Tidende i 1995.
  • Et helt knippe nye skuespill er det blitt etter dette.

Jeg skal villig innrømme at det ikke er gjort i en håndvending å lese «Melancholia», de to bøkene med kunstneren Lars Hertervig som hovedperson. Uendelige gjentakelser av hva som kverner rundt oppe i hodet på «Gale-Lars» som Hertervig ble kalt. Men det er et sug i det. Et underlig og urovekkende sug som sitter lenge etter boka er lest.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer