Suicidal debut

Ambisiøst, billedsterkt og mer enn lovende om et 310 meters langt fall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Ideen bak debuten til Johan Mjønes er like tragisk som den er god. En ung mann velger å hoppe fra Empire State Building.

Romanen følger de minuttene fallet tar, inntil han lander og forsvinner fra dette livet. Spørsmålet er hvorfor han hopper.

Nedtelling

Boka gir ikke et entydig svar. Annet enn at det ikke finnes et entydig svar. Men det finnes mange mulige årsaker. Disse blir presentert gjennom episodiske utsnitt fra mannens liv. Mjønes opererer med ulike tidsplan: Dagen for selvmordet, som er onsdag 12. 11. 2008. Så en slags nedtelling som begynner uka før. Videre fortellinger fra et år tilbake, da samboeren til hans fortvilelse ble gravid.

Så et sprang til ungdom og fest og ulykkelig fyll. Og endelig erindringsglimt til barndommen i Orkanger, der han som følsom liten gutt skuffer sin velmenende barske far, mobbes på fotballbanen, og i fortvilelse og desperat sorg graver opp kadaveret av sin døde hund.

Novellistisk

Tematikken er med andre ord gjenkjennelig. Det er innfallsvinkelen som gjør at boka skiller seg ut. Og det er mye godt her. Aller best er Mjønes i de mer novellistiske passasjene. Som fortellingen om et julebesøk hos samboerens ulykkelige mor. Og det fryktelige tilbakeblikket til en fatal fest hos en kompis som bodde med sin dypt alkoholiserte far.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer