DEBATT

Suicidalitet er massedrapenes far

En person uten selvmordstanker lar seg vanskelig farge av ekstreme ideologier til en grad der han er villig til å ofre livet sitt.

FØRST OG FREMST SELVMORD: Fordi gjerningsmannen i Nice var født i en muslimsk familie og hadde et muslimsk navn, ble det utvidede selvmordet kalt for en terroraksjon. Men en person uten suicidale tanker lar seg vanskelig farge av ekstreme ideologier til en grad der han er villig til å ofre livet sitt, skriver Attiq Sohail. Foto: Valery Hache / AFP / NTB Scanpix
FØRST OG FREMST SELVMORD: Fordi gjerningsmannen i Nice var født i en muslimsk familie og hadde et muslimsk navn, ble det utvidede selvmordet kalt for en terroraksjon. Men en person uten suicidale tanker lar seg vanskelig farge av ekstreme ideologier til en grad der han er villig til å ofre livet sitt, skriver Attiq Sohail. Foto: Valery Hache / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Etter de siste månedenes massedrap har det tilkommet enormt fokus på radikal Islam. Det er viktig, men samtidig må vi ikke glemme hovedårsakene ved massedrapene. Feil diagnoser gir feil behandling og vi vil ikke få bukt med problemet. Det er et underfokus på psykiske lidelser, smitteeffekten av suicidalitet og PR-jag.

I lederen «Ikke alle massedrap er terror», skriver Aftenposten at IS har vært raskt ute med å ta «æren» for noen av angrepene, men at tilknytningen til internasjonale terrororganisasjoner ikke har vært påfallende sterk: «Læringen fra de siste sakene finnes blant annet i erkjennelsen av at både politikere og andre har vært urovekkende raskt ute med å gi IS drahjelp i sin ustoppelige oppmerksomhetssøken. Triste liv som ikke er på vei noe sted, får en pervers form for mening i håpet om internasjonal oppmerksomhet.»

Vi glemmer ofte selve selvmordet bak terrorangrep og massedrap. Samfunnstapere og deprimerte med lav selvfølelse ønsker først og fremst å ta livet sitt. De kan gjøre det alene i det stille som mange dessverre gjør, eller «utvidet suicidalitet». Det vil si at man tar med seg andre mennesker i selvmordet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer