«Sukhvinder har kanskje bart, men puppestellet hennes er anstendig»

Denne beskrivelsen får sikhmiljøer til å rase mot J.K. Rowling.

FLÅSETE: J.K. Rowling lar karakteren Fats dra en vits på en sikhjentes bekostning i «The Casual Vacancy». Det blir ikke godt tatt imot. Foto: Paul Hackett / Reuters / NTB Scanpix
FLÅSETE: J.K. Rowling lar karakteren Fats dra en vits på en sikhjentes bekostning i «The Casual Vacancy». Det blir ikke godt tatt imot. Foto: Paul Hackett / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Forrige uke kom J.K. Rowlings første bok siden Harry Potter - voksenboka «The Casual Vacancy».

De internasjonale anmeldelsene var lunkne. Vår anmelder mener derimot at Rowling klarer seg godt ute i den store verden.

«Manne-kvinne» Men ute i den store, vide virkelige verden venter også helt andre kontroverser enn en fantasyforfatter kan klare å skape. Visse kritikere har allerede murret over hennes angrep på det sosiale hykleriet i den britiske middelklassen.

Det er likevel ingenting mot stormen hun nå møter fra sikhmiljøer. En av karakterene i boka, den flåsete skolegårdkongen Fats, beskriver sikh-jenta Sukhvinder på følgende måte:

«Hun har bart, men også et anstendig puppestell.» Videre forklarer han at «forskningsmiljøet er forundret over uoverensstemmelsene til den hårete manne-kvinnen.»

Bred fordømmelse Nå fordømmes passasjen fra flere hold, selv om det tross alt er forbudt å barbere eller trimme hårvekst i sikhismens lære. Det melder britiske Daily Mail. 

Sikh-ledere nærleser visstnok romanen, for å fjerne støtende passasjer fra indiske utgaver av «The Casual Vacancy».  
- Rowlings uttalelser sverter sikhmiljøet, sier Avtar Singh Makkar.

Han er leder for Shiromani Gurdwara Parbandhak Committee (SGPC), som skjøtter hellige steder i India.

- Grunnløst - Forfatteren hadde ingen grunn til å bruke et provoserende språk og stille spørsmålstegn ved kjønnet til karakteren, bare fordi hun skulle beskrive de fysiske trekkene til en kvinnelig sikh.

Han legger til at hvis noe skrives mot «Sikh maryada» (religionens formaliserte sett med leveregler, journ.anm.) vil forening hans skrive til den indiske statsministeren Manmohan Singh og oppfordre ham til å ta saken opp med den britiske regjeringen for å foreta seg noe overfor Rowling.

- Ingen kan skade våre religiøse oppfatninger. Hvis noe har blitt skrevet mot sikhenes tro, fordømmer jeg det på det sterkeste.

Grundig research Interessant nok hevdet Rowling under boklanseringen at hun hadde gjort et «grundig researcharbeid» på sikhismen.

Da hun var midt i tjueårene, tente en kvinnelig sikh interessen hennes for religionen. Det gjaldt særlig religionens egalitære prinsipper. Rowling valgte derfor å inkludere en sikhfamilie som den eneste ikke-hvite i boka.

RASER: Avtar Singh Makkar, her fotografert ved det gylne sikh-templet i Amritsar i 2006. Foto: NARINDER NANU/ AFP PHOTO / NTB SCANPIX
RASER: Avtar Singh Makkar, her fotografert ved det gylne sikh-templet i Amritsar i 2006. Foto: NARINDER NANU/ AFP PHOTO / NTB SCANPIX Vis mer

Daily Mail fikk ikke en kommentar fra Rowling i går, men tidligere har hun sagt at hun ikke orker å følge med på mottagelsen av bøkeen sine.

«Både nå og rundt lanseringen av den siste «Harry Potter»-boka følte jeg at jeg hadde gjort mitt beste, at boka var hva jeg ville den skulle være. I mener ikke det på noen arrogant måte, men sånn er det. Jeg er ferdig. Mottagelsen betyr ikke så mye.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer