Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sukkersøt tristesse

Ikke mange andre enn Lars von Trier kan filmatisere en skillingsvise og komme unna med det. Han får god hjelp av en strålende Björk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Dancer In The Dark» virker omtrent like befordrende på sinnets munterhet som den gamle sang «I en sal på hospitalet» - med Björk i rollen som syk pike. Det er nettopp hemningsløsheten i hele prosjektet som gjør at båten bærer.

Eller ikke. For noen vil den sentimentale musikalen om en tapper mors offer for sitt barn smake som en oversukret suppe. Björks Selma er en tsjekkisk immigrant bosatt i USA, hvor hun dag ut og dag inn slaver på fabrikken for å opprettholde et stusslig liv - og for å spare penger til sin sønns øyeoperasjon. Hennes hemmelighet er at hun selv nesten er blind og at gutten vil arve sykdommen. En konflikt med husverten Bill (David Morse) om pengene fører til filmens dramatiske høydepunkt.

Sjelfull musikk

Om omgivelsene er trøstesløse, er de medspillende arbeidskolleger fargerike nok: Catherine Deneuve i vakker, usminket framtoning, Peter Stormare som Selmas beundrer, Udo Kier og Stellan Skarsgård i mindre roller.

Hadde denne snørr-og-tårer-historien vært laget på tradisjonelt vis, kunne den blitt latterlig. Det er her von Trier viser sin sprudlende åre og presenterer en musikal filmet med et utall håndholdte videokameraer i røff, nærgående stil - der Björks sjelfulle, eksotiske musikk bryter opp elendigheten i sju fantasifullt koreograferte dansenumre.

Musikken er Selmas flukt fra tristessen, og den islandske artisten formidler både den og hele rollen med betagende innlevelse. Hun er uforstilt som et barn, søt som et lykketroll.

Selvsikkert

Dermed er «Dancer...» på en og samme tid en nesten uforskammet følelsesladd ballade og et lekent, kontrastfylt og gjennomtenkt frieri til sansene.

FILMFAKTA«Dancer In The Dark»Original tittel: Regi: Dancer In The DarkSkuespillere: Sjanger: kultur
«Dancer In The Dark»Original tittel: Regi: Dancer In The DarkSkuespillere: Sjanger: kultur
  Enig - uenig?>> Lesernes egne anmeldelser!Enig - uenig?>> Lesernes egne anmeldelser!
FILMFAKTA«Dancer In The Dark»Original tittel: Regi: Dancer In The DarkSkuespillere: Sjanger: kultur «Dancer In The Dark»Original tittel: Regi: Dancer In The DarkSkuespillere: Sjanger: kultur Enig - uenig?>> Lesernes egne anmeldelser!Enig - uenig?>> Lesernes egne anmeldelser! Vis mer

Du må være i besittelse av et selvsikkert mot for å få det til å leve, men det er jo en von Trier på lykkepiller. Med stø hånd styrer han mot bedrøvelsen, og vi lar oss lede.

BETAGENDE: Björk spiller ektefølt og sjarmerende en oppofrende mor i Lars von Triers «Dancer In The Dark».