Sukkersuksess

Basert på den 45 år gamle filmsuksessen «Some Like It Hot» med Marilyn Monroe, Tony Curtis og Jack Lemmon danser musikalversjonen «Sugar» støtt på egne smekre bein.

MUSIKAL: På Bergen-scenen nå er utgangspunktet for instruktør Ivar Tindberg og koreograf Jonas Digerud det aller beste: Line Verndals tolkning av unge Sugar Kane. Søt og sexy, ja da. Men Verndal spiller ut hennes sårbarhet og livslyst, Sugar er den som alltid sitter igjen med pinnen i stedet for kjærligheten.

Sødme og alvor

Når hun skildres som her med både sødme og alvor midt i hurlumheien, får hele musikalen et menneskelig midtpunkt. Verndals Sugar kommer under huden både på makeup-, push-up- og pin-up-fasaden, og hennes spill legger premissene. Sterke motspillere har hun i Geir Kvarme og Bjørn Willberg Andersen i de to svære dobbeltrollene som henholdsvis Jerry og Joe. To arbeidsløse musikere som på desperat flukt fra gangstermafiaen (ledet med jernhånd og is-smil av en strålende Even Lynne som Spatz Palazzo), ifører seg kvinneklær og finner dekning i dameorkestret til Sweet Sue. Sue for øvrig tørrvittig utlevert av Ragnhild Gudbrandsen. Kvarme og Andersens overdådige dobbeltspill er en fryd fra første øyeblikk. Med høyhælt maskulin humor får de salen i ekstase, men samtidig korrigeres galskapen av deres kjærlighet og omsorg for Sugar. Et toppnummer som «Gjøre det for Sugar» blir en nydelig kontrast til brutaliteten i miljøet. Fordi det ikke blir sentimentalt, men vokser fram av hjertelag.

Elegant

Sterk innsats i typegalleriet gjør også Sverre Røssummoen hemnings- og skruppelløse mangemillionær som faller for Kvarmes Daphne i svulmende rosa ballkjole. Og under palmene på Miami Beach får vi dessuten tidenes rullator-dansenummer, millionærene ruller! Hver detalj er stilsikkert innarbeidet i helheten. Det gjelder Ingvild Hovinds fargerike kostymer i Tore Sæthers elegant stiliserte scenografi, så vel som Geir Hovland og Bjarte Våges lys og lyddesign. I Ivar Tindbergs påpasselige og vittige regi og med Digeruds koreografiske fagkunnskap som frigjør fantasi og humor i et drivende kjør, har «Sugar» en helt uimotståelig sjarm.