Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Suksess er nederlag

Lykkes Sylvi Listhaug, er det et nederlag for Frp.

 CATCH-22:  Hvis Sylvi Listhaug lykkes som integreringsminister, risikerer hun å motbevise partifellers pessimisme. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
CATCH-22: Hvis Sylvi Listhaug lykkes som integreringsminister, risikerer hun å motbevise partifellers pessimisme. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer
Kommentar

Her skal det strammes inn, var Sylvi Listhaugs lystige programerklæring som landets første innvandrings- og integreringsminister. Den som pustet lettet ut over at posten ikke gikk til Per Sandberg, kan fort måtte snappe etter pusten igjen. Listhaug har en annen form enn sin buldrende partifelle, men det brede smilet må for all del ikke forveksles med godhet.

Som hun selv sier, godhetstyranniet rir Norge som en mare. Nå har hun fått makt til endelig å gjøre slutt på tyranniet; disse forferdelige menneskene som poster bilder av druknete barn på Facebook uten å skjønne at de er velferdsstatens undergang. Hun er sjef for de ulykkelige tider. Gud forbarme oss, som det vel heter nå om dagen.

Spørsmålet er om hun er for seint ute. Selv godhetsposører har krøpet til korset og latt seg lokke til et inderlig forsvar av salmesang. Det er snart ikke en flekk i innvandringsdebatten Frp er alene om å tilsmusse. På høyresida krangles det så busta fyker om hvem som har riktig dato for undergang. Heller ikke på Stortinget er det lett for Frp å skille seg ut, tross Knut Arild Hareide bestrebelser.

Den ekstraordinære asylstrømmen denne høsten har allerede tvunget frem innstramninger som har bred oppslutning. Asylavtalen, som ble lagt fram for en måned siden, ble i går ettermiddag fulgt opp av en integreringsplan. Begge går relativt detaljert til verks og setter klare grenser for politikken på området. Som statsråd har Listhaug stor makt, men innenfor de rammene flertallet har satt i avtalene. Det er dette hun vil bli målt på og må levere. Når Listhaug lover innstramming, er det ikke annet enn hva Stortinget har bedt om og vil følge opp.

Listhaug var kjent for å bruke storslegga som landbruksminister. I hennes nye rolle er ikke øredøvende hamring like anvendelig. Selv avlevert med et smil, kan dommedagsprofetier virke mot sin hensikt når hennes oppgave er å hindre at profetiene innfris.

Det kan høres fornuftig ut å samle innvandring og integrering på en post. Frp har lenge foreslått en slik statsråd, og som kommunalminister i sin tid, var Erna Solberg det i praksis og fikk tilnavnet Jern-Erna. Innvendingen mot en sammenslåing er nettopp at de to områdene krever ulike strategier. På asylfeltet er det hard justis, som vi har sett i økende grad de seinere åra, ikke minst mot lengeværende asylbarn, mens integrering krever mer nennsom hånd. Skal Listhaug lykkes med det siste, kan hun ikke samtidig forfekte et syn på flyktninger som skaper splid og motvilje. Frp's dobbeltkommunikasjon er ikke en farbar vei i dette farvannet.

Det kan rett og slett hende Frp har kneblet seg selv.

For Frp er suksess å hindre flest mulig i å komme til Norge. Listhaugs problem er at mange fortsatt vil komme og ha rett til opphold. Det er hennes jobb å sørge for at de blir raskest mulig integrert. Dette kan fremstå som en Catch-22 for en Frp-statsråd. Ved å lykkes i jobben, motbeviser hun Frp-eres påstander om at enkelte innvandrere, la oss si muslimer, er umulig å integrere, en trussel mot norsk kultur og betyr velferdsstatens undergang. Mislykkes hun, kan hun i det minste si, hva sa jeg? Men jeg tror og håper hun har større ambisjoner.

Det er her jeg setter min lit til liberalisten Listhaug. Integreringsforliket som ble lagt fram i går, inneholder forslag til hvordan flyktninger raskere kan komme i jobb og bli en ressurs i stedet for å vansmekte i mottak. Det må være helt etter Listhaugs hjerte å rive ned byråkrati og la folk få en sjanse til å bo og forsørge seg selv. Jeg har tro på at Listhaug vil skjære gjennom og bidra til praktiske løsninger.

En alternativ strategi er å trenere bosetting og motsette seg kortsiktig finansiering av kommunene, slik at folk blir boende på dyre asylmottak. Da blir det raskt fullt i Norge. Krisemaksimering er alltid en vei å gå for å utløse unntakslover og ytterligere innstramming. Denne høsten har vi sett eksempler på det fra Frp sentralt, tross stor dugnadsånd i kommunene. Det begynte med Siv Jensens oppfordring til boikott i starten av kommunevalget, og forleden rykket selv Erna Solberg ut mot et vedtak i Ålesund om å ta i bruk en idrettshall som midlertidig asylmottak. Uheldig, kalt hun det. Signalene er motstridende for å si det forsiktig.

Sylvi Listhaug har en mulighet til å slukke branner i stedet for å tenne dem; til å få jobben gjort i stedet for å gi oss mer jobb. Hva hun velger er ikke bare opp til Frp. Som statsråd har hun et større ansvar enn for sitt eget parti. Hun er også minister for godhetsposører som vil at hun skal lykkes. Tenk det.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media