Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Elon Musk og SpaceX

Suksess for Musks romrakett

Til øredøvende jubel lettet verdens kraftigste rakett.

SPACEX: Tirsdag 6. februar ble SpaceX sin rakett Falcon Heavy skutt opp for første gang. På toppen av raketten befant dessuten Elon Musks Tesla Roadster seg. Raketten er 70 meter lang og utviklet med tanke på å frakte mennesker til månen og Mars. Men før den tid skal raketten testes, og tirsdagens oppskyting var starten på dette. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Omkring 100 000 tilskuere hadde møtt opp for å få med seg øyeblikket da «Falcon Heavy» forlot jordoverflata klokka 21.45 norsk tid.

Rakketten er den sterkeste siden «Saturn V» på 70-tallet, og er kraftig nok til å sende et fullastet Boeing 737 fly i bane rundt jorda, ifølge The Guardian.

SpaceX, som står bak raketten, ledes av Tesla-gründer Elon Musk (46).

Starman in Red Roadster

Et innlegg delt av Elon Musk (@elonmusk)

I forbindelse med oppskytingen valgte milliardæren å sende sin gamle knallrøde Tesla Roadster ut i rommet med «Falcon Heavy». Bildet av bilen med dukken som skal sitte i, la Musk ut på Instagram.

- Ikke få panikk

På stereoanlegget i raketten spilte låte «Life on Mars» av David Bowie under oppskytingen.

Men ikke bare det: Musk skal også ha sendt et håndkle og et skilt med på romferden.

På skiltet står det «Ikke få panikk».

Både håndkleet og skiltet er referanser til den humoristiske science fiction-klassikeren «The Hitchhiker's Guide to the Galaxy» av Douglas Adams.

Eller på norsk: «Haikerens guide til galaksen». Selve boka skal også legges i hanskerommet på den røde elbilen på vei ut i verdensrommet.

Et håndkle er ifølge boka «det absolutt nyttigste enn person som haiker mellom stjernene kan ha».

Forfatter Douglas Adams beskriver en rekke nyttige bruksområder for et håndkle, som for eksempel å varme seg på det når du går over kalde månelandskap, ha det over deg når du sover i ørkenen og surre det rundt hodet for å unngå stanken av monstre.

Eller rett og slett: «Tørke deg med det hvis det fortsatt virker som om det er rent nok».

- Eksistensiell krise

Det er langt fra noen tilfeldighet at Elon Musk velger å hedre boka til nå avdøde Douglas Adams på romferden.

Tesla-gründeren sa i et intervju med journalisten Alison van Diggelen fra 2013 hvordan akkurat denne boka endret livet hans da han var i begynnelsen av tenåra og vokste opp i Sør-Afrika.

- Jeg hadde en eksistensiell krise, og jeg leste flere bøker for å prøve å finne ut meningen med livet, hva alt sammen betyr, sier Musk.

Han leste bøker av filosofene Friedrich Nietzsche og Arthur Schopenhauer, «som du ikke bør lese når du er fjorten år,» ifølge Musk.

Men så oppdaget han boka av Douglas Adams. En historie som handler om en mann som heter Arthur Dent, som skjønner at huset og planeten er i ferd må bli ødelagt, ifølge nettverket CNBC.

For å rømme, haiker han ut i verdensrommet. Der strever han med å finne meningen med livet, noe som ga gjenklang hos Musk.

Boka skal ha fått ham til å stille større spørsmål om rommet, hvor mye et enkelt menneske kan utrette, og om menneskehetens fremtid.

- Boka er ganske positiv. Den understreket noe viktig, at ofte er spørsmålet mye vanskeligere enn svaret. Så hvis du kan stille spørsmålet på en god måte, da er svaret lett, sier Musk.

Som 17-åring flyttet han alene til Canada og grunnla senere PayPal, som ble utgangspunktet for formuen hans og den videre gründervirksomheten hans. Musk har grunnlagt både Tesla, SpaceX og Hyperloop.

Beatles og penis-bilde i rommet

Det er ikke den første gangen spesielle ting har blitt sendt ut i verdensrommet.

Tidligere har blant annet NASA sendt Beatles-sangen «Across the Universe» ut i verdensrommet med sitt «Deep Space Network».

Det skriver The Telegraph, som har listet hundre ting som er sendt ut i universet. Beateles-sangen beveger seg nå ut i verdensrommet i en hastighet på 300 000 kilometer i timen.

Andre spesielle ting som er blitt sendt ut, er blant annet: ​Legofigurer som forestiller Galileo Galilei og de romerske gudene Jupiter og Juno. Et opptak av lyden av en mor som kysser barnet sitt, og ikke minst:

En keramisk flis med Andy Warhol's tegning av en penis. Sistnevnte ble sendt med Apollo 12 i 1969.

Oppskytingen av «Falcon Heavy» er planlagt til klokken 19.30 i kveld norsk tid, men selskapet advarer om at det kan bli forsinkelser.

Interesserte kan få oppdatert informasjon om oppskytingen på webcast hos Space-X fra ca tjue minutter før oppskytingen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!