Suksess i Afghanistan

Alle medieoppslagene om nederlag i Afghanistan bidrar til å tegne et unyansert bilde av landet.

LEDER:Dagbladets leder 8.august. Faksimile.
LEDER:Dagbladets leder 8.august. Faksimile.Vis mer
Meninger

Dagbladet kunne 8. august melde at gjenoppbygging av Afghanistan har kostet amerikanske skattebetalere beløp sammenliknbare med Marshall-hjelpen i Europa etter 2. verdenskrig. Jeg er enig i at innsatsen i Afghanistan må evalueres, men Dagbladet bør passe seg for svartmaling.

Afghanistan er norgeshistoriens største utenlandsinvestering tatt blod, penger og folkelig motstand i betraktning. Stadig rapportering om økende vold, frodige opiumsåkre og et skjørt demokrati stiller spørsmål ved investeringen.

Alle medieoppslagene om nederlag i Afghanistan bidrar imidlertid til å tegne et unyansert bilde av landet. Det finnes nemlig mange små seire i Afghanistan som aldri når riksmediene.

Høsten 2013 jobbet jeg som militærlege i Afghanistan gjennom den norske politirådgivningsenheten Norwegian Police Advisory Team (NOR PAT).

Jeg støttet det lokale politihelsevesenet i Mazar-e Sharif. Den norske innsatsen ga en klar økning i førstehjelpsferdigheter og -utrustning blant politiet i Mazar-e Sharif. Vi bidro også til å gjøre politiet mer robust i møtet med vold og kriminalitet i byen.

I mitt politihelsearbeid erfarte jeg dessuten at Mazar-e Sharif hadde et svært solid anestesimiljø ved det offentlige sykehuset i byen. Miljøet ble i sin tid bygget opp gjennom et norskledet anestesiprosjekt.

Historiens dom over a Norges innsats i Afghanistan blir interessant. Tallrike prosjekter i norsk regi har tatt sikte på bærekraft. Mitt arbeid i Afghanistan ga meg to eksempler på positiv endring innen mitt fagområde.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.