Suksess med følsom debut

Går det an å lage en brikke som kan manipulere følelsene våre? Det er spørsmålet den unge britisk-kenyanske forfatteren Hector Macdonald (27) stiller i sin debutroman «Spillet».

Thrilleren er blitt en kjempesuksess, og er allerede oversatt til 18 språk.

- Det er et hull i vår viten om mennesket, og det hullet er følelsene våre. Vi har studert andre sider av hjernen, bevisstheten, oppfattelsesevnen og minnet, men vi har så å si ingen kunnskaper om følelser. Og det hadde jeg lyst til å skrive en god fortelling om, sier Hector Macdonald.

Kastet halve boka

«Spillet», som nylig kom på norsk, fikk god omtale i Dagbladets bokbilag. «En spennende og stilsikker thriller om følelser og forvirring,» het det blant annet.

Macdonald er utdannet biolog ved universitetet i Oxford, men han begynte å jobbe i forretningslivet etter studiene. Ved siden av skrev han på «Spillet», noe som tok tre år.

- Jeg skrev på en veldig ineffektiv måte. Etter å ha laget førsteutkastet, innså jeg at den siste halvdelen av boka var for dårlig. Så jeg kastet den, og begynte på nytt igjen.

Deler av «Spillet» utspiller seg i Kenya, et land Macdonald kjenner ut og inn. Han er født i Nairobi og oppvokst i nærheten av Mombasa.

Lesehest

- Nydelige hvite strender, ikke tv, ikke radio, lite klær. Jeg gikk ikke med sko før jeg var tre år. Og siden det ikke fantes tv, leste jeg mye mer enn unger vanligvis gjør. Alt fra Ian Fleming og Frederick Forsyth, noe som jeg tror lærte meg hvordan man skal bygge opp en spenningsroman. Så jeg bestemte meg for å gjøre et forsøk, og se hvordan det gikk.

- Og det har altså gått over enhver forventning?

- Ja, det er fantastisk. Jeg føler meg svært privilegert, jeg har fått forskudd fra forleggerne så jeg kan skrive på heltid i fire år og se hvordan det går.

Vraket Hollywood

- Og når kommer filmversjonen av «Spillet»?

- Jeg har solgt filmrettighetene til et britisk selskap. Selv om de ikke betaler noe, er det større sjanser for at filmen blir laget enn hvis jeg hadde solgt den til amerikanerne. De var også interesserte, men de ville de flytte handlingen til USA og Mexico.

FØLELSER: - Vi har så og si ingen kunnskaper om følelsene våre, sier den britisk-kenyanske forfatteren Hector Macdonald. Han har skrevet suksessthrilleren «Spillet».Foto: TOM MARTINSEN