Suksess med gress

BERGEN (Dagbladet): I Bergen vet vi nå at Kina gjorde et kraftfullt forsøk på å dope ned hele USA i 50-åra. Dette takket være kanadieren Ron Mann.

Mann er på Bergen Internasjonale Filmfestival med dokumentarfilmen «Grass», en morsom gjennomgang av amerikanske myndigheters kamp mot marihuana i det 20. århundre. Woody Harrelson forteller til en parademarsj av filmklipp om propaganda av det hysteriske slaget.

Applaus

I McCarthy-tida fikk altså kineserne sitt pass påskrevet som en nasjon av pushere. Mann vil avkriminalisere bruken av stoffet og sier spøkefullt at noe måtte han gjøre for å holde seg selv og vennene sine ute av fengsel.

I USA brukes sju milliarder dollar årlig på å håndheve lovforbudet over 72 millioner amerikanske brukere, og filmen kom ikke i stand uten problemer.

«Håper du brenner i helvetet,» lød beskjeden fra trompetisten Herb Alpert, da Mann spurte om å få bruke hans «Tijuana Taxi» i filmen.

Mann påpeker lovens rasistiske utgangspunkt mot meksikanere og svarte. «Grass» vises nå med stor suksess over hele verden og fikk applaus på sin første visning i Bergen.

Sabu og Buscemi

Med flere titalls filmer daglig å velge mellom kan det være vanskelig å sno seg, men japaneren Sabus «Monday» var for noen av oss et opplagt valg.

Sabus særegne, stilige lekenhet i håndteringen av thrillerkomikk har vært sett tre ganger tidligere i Norge. Nå forteller han om verdens verste blåmandag: En ung mann våkner på et hotellrom og begynner langsomt å huske hvordan han de foregående dagene har gjort hele Tokyo utrygg. Noe å glede seg til.

Også Steve Buscemi er til stede, om ikke i egen person. Skuespilleren har regissert «Animal Factory» med Willem Dafoe og Edward Furlong om forholdet mellom en garvet fengselsfugl og en nyinnsatt. Bortsett fra at Mickey Rourke som transvestitt er et syn, presenterer Buscemi et rått drama med betagende øyeblikk. Uten sammenlikning for øvrig minnes vi Tim Robbins og Morgan Freeman i «Frihetens øyeblikk».

  • I kveld blir det prisutdeling og avslutningsfilm: «Woman On Top» med smellvakre Penelope Cruz, snart klar for premiere. Hun beruser seg med mat og ikke marihuana.
MOT FORBUD: «Marihuana provoserer fordi stoffet representerer en motkultur», mener Ron Mann. Hans dokumentarfilm «Grass» tar for seg amerikanske myndigheters krakilske propaganda gjennom et århundre. Amerikansk lov er blitt gjeldende verden over, mener Mann, som vil avkriminalisere bruken.