Suksess og voksesmerte

Kongsberg Jazzfestivals 50-årsjubileum ble akkurat den rekordstore folkefesten som arrangørene håpet på. Jazzfesten var ikke dårlig, den heller.

DRØMMELAG: Arild Andersen spilte jubileumskonsert med sitt drømmelag for anledningen: F.v. Bobo Stenson, Bendik Hofseth, Joshua Redman, Andersen og Billy Hart. FOTO: TERJE MOSNES
DRØMMELAG: Arild Andersen spilte jubileumskonsert med sitt drømmelag for anledningen: F.v. Bobo Stenson, Bendik Hofseth, Joshua Redman, Andersen og Billy Hart. FOTO: TERJE MOSNES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I DAG puster Kongsberg ut etter en jazzfestival som har smadret alle billett- og omsetningsrekorder.

9000 solgte billetter i 2012 ble via 21 000 i fjor til anslagsvis 32 000 i år, og 2013-omsetningen (totalt) på ca 13 millioner kroner ble til 23 millioner i 2014.

I løpet av to år er lokalsamfunnets kjølige skulder forvandlet til en jublende omfavnelse av jazzfestivalen, gjennom en snuoperasjon som i praksis har gjort Kongsberg Jazzfestival til noe nær en bred, folkelig, utendørs popfestival med en kvalitativt sett strålende programmert innen- og utendørs jazzfestival rundt seg på alle kanter.

I ALT fant om lag 20 000 publikummere veien til Kirketorget på de fire kveldene der Mari Boine, Åge Aleksandersen, Sivert Høyem, Kent, Bernhoft, Jamie Cullum og Stevie Wonder regjerte.

Det betyr to tredeler av det totale festivalpublikumet, men også at om lag 10 000 søkte til jazzarrangementene.

PRISET: Mathias Eick (tv) fikk den store jazzprisen på 300 000 kroner overlevert av Knut Borge og DnBs Egil Erlandsen. FOTO: BJØRN-OWE HOLMBERG
PRISET: Mathias Eick (tv) fikk den store jazzprisen på 300 000 kroner overlevert av Knut Borge og DnBs Egil Erlandsen. FOTO: BJØRN-OWE HOLMBERG Vis mer

Det er et antall som festivalen bør kunne leve bekvemt med, også når den sikkert kommende kritikken om kommersialisering skal besvares.

VIKTIGERE enn å forsvare folkefest-konseptet blir det sannsynligvis å lindre enkelte voksesmerter som den eksplosive publikumsøkningen medfører.

En av disse er en kraftig økt slitasje på den frivillige arrangørstaben, spesielt blant dem med lederansvar.

En annen er håndteringen av publikum med ulike typer kort/pass kontra publikum med billetter ved innslipp på nesten eller helt utsolgte klubber og konserter.

Det siste var blant de få problemene som utløste publikumsirritasjon ved en ellers svært vellykket festivalavvikling. Antakelig vil (en bebudet) nedskalering av neste års festival bidra til å løse både slitasje- og innslippsproblemene.

SUKSESS: 10 000 mennesker så og hørte Stevie Wonder på Kongsberg, et antall som er ny festival-, by- og fylkesrekord i følge informerte og begeistrede, men ikke helt pålitelige kilder. FOTO: BJØRN-OWE HOLMBERG
SUKSESS: 10 000 mennesker så og hørte Stevie Wonder på Kongsberg, et antall som er ny festival-, by- og fylkesrekord i følge informerte og begeistrede, men ikke helt pålitelige kilder. FOTO: BJØRN-OWE HOLMBERG Vis mer

HVA SÅ med det kunstneriske resultatet av jubileumsfestivalen?

Uten å ha vært til stede på mer enn en brøkdel av det tette konsert- og klubbprogrammet, er hovedinntrykket like fullt at både de godt etablerte og mange fremadstormende artistene fra inn- og utland leverte opp mot sitt beste, og at så vel frijazz/avantgarde-publikumet som de mer mainstreamorienterte billettkjøperne fikk forventningene godt innfridd.

At Ida Løvli Hidle og Mathias Eick ble tildelt henholdsvis Kongsberg Jazzfestivals rekrutteringsstipend og Kongsberg Jazzfestivals store musikerpris, DnB-prisen, var populært festivalkrydder, og en første pekepinn om hva vi har i vente om et år når det skal kvitteres for pengene.

Da er Kongsberg Jazzfestival forhåpentligvis ute av jubileumsmodus uten dundrende «året derpå»-hodepine, og tilbake i ny, inspirert normaltilstand med folkefest på Kirketorget og herlig jazz, jazz og atter jazz i strøka både innafor og bortafor tonalitet og backbeat.

JOVIALT: Chick Corea i jovial passiar med Håkon Mjåset Johansen (th) før sistnevntes «Takk for prisen»-konsert, mens Jonas Kullhammar (tv) og Ingebrigt Håker Flaten er lutter øre. FOTO: TERJE MOSNES
JOVIALT: Chick Corea i jovial passiar med Håkon Mjåset Johansen (th) før sistnevntes «Takk for prisen»-konsert, mens Jonas Kullhammar (tv) og Ingebrigt Håker Flaten er lutter øre. FOTO: TERJE MOSNES Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer