LEDER

Dagbladet mener:

Suksess til tross for protestene

SUKSESS: De nye reglene for fravær i videregående skole har fått elevene til å være med tilstede i klasserommet. Men det er ikke tilstrekkelig for de mest sårbare blant dem. Foto: Shutterstock / Scanpix.
SUKSESS: De nye reglene for fravær i videregående skole har fått elevene til å være med tilstede i klasserommet. Men det er ikke tilstrekkelig for de mest sårbare blant dem. Foto: Shutterstock / Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det er fire år siden regjeringen innførte nye fraværsregler for videregående skole, til betydelige protester, ikke minst fra elevene. Reglene tilsa at elever som med mer enn ti prosents fravær i et fag, som regel ikke ville få karakter i faget, men åpnet også for at skoleledelsen kunne bruke skjønn i enkelte tilfeller. I går kom den siste av tre rapporter som skulle evaluere disse reglene, utarbeidet av Fafo og Statistisk sentralbyrå.

Rapporten beskriver en ordning som alt i alt må sies å ha vært en suksess: Kritikken har i stor grad forstummet, alle elevgrupper har redusert fraværet sitt, og læringsresultatene er bedre. Men den viser også at fraværsreglene ikke er tilstrekkelig som tiltak for å redusere frafallet i videregående skole, og antallet elever som går ut uten å ha bestått i alle fag.

For der fraværsreglene har fungert som ønsket for størsteparten av elevene, er det en gruppe som gjør det dårligere. Rapporten peker på at de som får «ikke vurderingsgrunnlag» i et fag på grunn av for høyt fravær, nå får «ikke vurderingsgrunnlag» i flere fag enn før regelen ble innført. Med andre ord: For de elevene som strever mest, blir veien til vitnemålet enda lenger. Det er blitt flere blant innvandrerelevene som får «ikke vurderingsgrunnlag» i ett eller flere fag. Samtidig er elever med innvandrerbakgrunn også en av gruppene der fraværet er blitt tydeligst redusert etter at reglene ble innført.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer