Suksess uten støtte

TROMSØ (Dagbladet): Norsk Film trodde ikke «Heftig og begistret», som i dag får strålende kritikker over hele landet, ville slå an hos publikum. Bare ni norske kinoer viser den på premierdagen.

Den skulle egentlig bare ut på seks kinoer, men etter god respons fra forhåndsvisninger i forrige uke, fikk Norsk Film i all hast laget tre nye kopier av filmen. Ni premieresaler er likevel forsvinnende lite i forhold til hva Hollywood satser i Norge:

De største amerikanske filmene settes opp i 70 kinosaler samtidig.

For beskjedne

Regissør Knut Erik Jensen er oppgitt over at det ikke gjøres mer for å markedsføre og distribuere filmen hans:

- Man er alt for beskjedne på vegne av norske filmer. I Hollywood lanseres hver film som «århundrets største», men her hjemme er vi redde for å si for mye. Markedsføringsbudsjettet holder til plakater og bilder, og så må jeg løpe rundt og spille bajas for å skaffe resten av oppmerksomheten.

Norsk Films direktør Tom Remlov bekrefter at selskapet ikke har hatt stor tro på filmen:

- Vi har budsjettert med et besøk på mellom 10-15|000. Folk har lettere for å velge en romantisk komedie fra Hollywood, enn en dokumentarfilm. Jeg mener likevel ni kopier viser at vi satser kommersielt, men vi skal sette oss ned på mandag, når dette er over, og vurdere om vi kan gjøre noe mer.

Gratisreklame

Norsk Film har vært på desperat suksessjakt de siste åra, etter fiaskoer som «Pust på meg», «1732 Høtten», «Tørst» og «Ballen i øyet». Knut Erik Jensens «Heftig og begeistret» er muligens ikke en film for det aller bredeste publikum, men med dagens unisone kritikerros, er i alle fall grunnlaget for kinosuksess lagt.

Den omtalen «Heftig og begeistret» nå får i media, er gull verd som markedsføring. Men Norsk Film får ikke full effekt av gratisreklamen, når filmen kun er tilgjengelig i Oslo, Bergen, Trondheim, Kristiansand, Stavanger, Tromsø og tre mindre steder i Finnmark. Det kan ta flere uker før den kommer på kino andre steder.

- Og da kan lufta ha gått ut av ballongen, sier Jensen.

«Heftig og begeistret» hadde festpremiere for et begeistret publikum på filmfestivalen i Tromsø i går. I morgen kommer det premiere på åtte andre utvalgte kinoene.