Suksessagent dømt for mishandling

Niclas Salomonsson, agenten som gjør norske forfattere som Jo Nesbø, Anne Holt og Karin Fossum store i utlandet, er dømt for å ha mishandlet sin forfattersamboer.

Nå skriver hun bok om sju års mareritt.

– Jeg ble utsatt for vold og psykiske overgrep, sier den svenske forfatteren Unni Drougge (51) til Dagbladet.

I det svenske damebladet M Magasin forteller hun om samboerskapet med den litterære agenten Niclas Salomonsson (32).

– Det var sju år med mishandling, ifølge Drougge.

Salomonsson er mannen som skaffer norske forfattere gullkantede avtaler i utlandet. I stallen har han Jo Nesbø, Anne Holt, Karin Fossum, Niels Fredrik Dahl, Kjell Ola Dahl og Matias Faldbakken.

Han er også agenten til populære svenske forfattere som Jan Guillou og Astrid Lindgren

.

Skrevet bok

Niclas Salomonsson i sving under den årlige bokmessa i Frankfurt. Knut Skare/Scanpix
Niclas Salomonsson i sving under den årlige bokmessa i Frankfurt. Knut Skare/Scanpix Vis mer

Anne Holt bruker alltid store ord når hun beskriver svenskens innsats. Og Jo Nesbø skal ha tredoblet inntekten sin etter at han fikk plass i Salomonssons stall.

Nå står agentens ekssamboer fram og forteller om en langt mørkere side ved den suksessrike forretningsmannen. Drougge har skrevet bok om mishandlingen.

Dokumentarromanen, som kommer i september, skal hete «Boven i mitt drama kallas kärlek» og hovedpersonene heter Unni og Niclas.

Fembarnsmoren falt for den 19 år yngre sjarmøren i 1998, og de flyttet sammen et halvt år seinere. Han var hennes litterære agent og samboer.

– Det var utrolig vanskelig å bryte ut av forholdet fordi han hadde så sterkt grep om karrieren min. Dessuten var jeg redd ham. Jeg er fortsatt redd, sier Drougge.

Dømt for mishandling
Dagbladet har fått tilgang til dokumenter fra Stockholms tingsrätt som viser at Salomonsson i 2001 ble dømt for mishandling og trusler mot samboeren.

Likevel valgte Drougge å bli i forholdet.

– Jeg trodde volden skulle avta, at han hadde fått en lærepenge og ville skjerpe seg. Jeg var dum. Jeg hadde hodet under isen, sier forfatteren nå

.

– Det ble bare verre etter rettssaken. Mishandlingen gikk over i mer sofistikerte former, mindre vold og mer psykisk terror. Minstejenta mi lider fortsatt av posttraumatisk stress, sier hun til Dagbladet.

Selv fikk Drougge både diagnosene depresjon og posttraumatisk stress. Hun var i lange perioder sykmeldt. Verken Anne Holt, Jo Nesbø, Kjell Ola Dahl eller Matias Faldbakken vil kommentere opplysningene Dagbladet konfronterer dem med.

Det lyktes ikke Dagbladet å få tak i Niels Fredrik Dahl.

Karin Fossum, som er den eneste som uttaler seg, har bare dette å si:

– Nå ble jeg veldig forskrekket. Dette stemmer ikke overens med inntrykket jeg har av mannen.

Fossum understreker at svenskens agentur bare har rettighetene til filmatisering av bøkene hennes.

Aggressive metoder

Fossum har møtt Salomonsson et par ganger.

– Som person framstår Niclas som veldig sympatisk, varm og fremadstormende. Han virker glødende opptatt av å fronte gode forfattere, sier Fossum.

Det eneste hun har stusset over er agentens framgangsmåter i jakten på nye forfattere.

– Arbeidsmetodene er veldig pågående og aggressive. Han la ikke skjul på at han var veldig skuffa over at jeg ikke ville gi fra meg romanrettighetene, sier Fossum.

– Vil opplysningene forandre ditt forhold til agenturet?

– Det er klart jeg vil vurdere avtalen min med han. Mer vil jeg ikke si, sier Fossum.

For eller mot vold
Drougge er glad for at forfatterkollega Fossum vil vurdere sin avtale med Salomonsson.

– Enten er man for eller så er man mot vold mot kvinner. Hadde Niclas solgt bananer, ville jeg kanskje skjønt det om kundene hans ikke tok avstand. Men den litterære verdenen er liten. Det er en oase som verner om demokratiske og humanistiske tradisjoner. Det er et slags paradoks om forfattere som tror på disse verdiene, blir i Niclas’ agentur, sier Drougge.

Hun brøt ut av forholdet i oktober 2005. 

– Jeg hadde sluttet å skrive. Jeg hadde ingen venner. De orket ikke se hva han gjorde med meg. Og de fire eldste barna mine flyttet til faren sin og nektet å komme på besøk så lenge jeg bodde sammen med Niclas. Jeg fungerte verken psykisk eller fysisk, så jeg hadde ikke noe annet valg enn å bryte ut, sier Drougge.

– Ikke skånet meg selv
– Hvorfor skriver du bok om dette?

– Jeg måtte skrive for å forsøke å forstå hva som egentlig skjedde Jeg bearbeidet dagboknotatene og så at det var en roman.

– Hva synes din ekssamboer om å bli hovedperson i ei bok?

– Ingen mennesker vil bli romankarakterer, men jeg har ikke skånet meg selv heller, sier Drougge.

– Hvordan har du det nå?

– Jeg har det bra. Barna mine har tilgitt meg. Vennene mine er tilbake. Men det tar lang tid før jeg fungerer normalt. Jeg sviktet alt som betyr noe i livet – meg selv, familien og skrivingen. Det tar lang tid å bearbeide, kanskje hele livet sier Drougge.

Dagbladet har vært i kontakt med Salomonsson. Han vil ikke kommentere saken.