Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Suksessen beveger ikke Torun Lian

I dag er det endelig premiere på Torun Lians allerede kritikerroste «Bare skyer beveger stjernene». Er hun selv beveget av suksessen? - Ikke slik at jeg føler jeg må lage en film til, sier Torun Lian.

Grenseløse 100.000 til Lian

Og griper dermed rett inn i den pågående debatten om hva som er galt med norsk filmbransje.

Råvarer

Er problemet kanskje at altfor mange føler at de bare lage en film til - og at den filmen bare være en thriller eller en komedie, fordi det er hva folk vil ha?

- Å bare bestemme seg for å lage en spenningsfilm, er som å bestemme menyen før man vet hvilke råvarer som er tilgjengelige på markedet, sier Torun Lian.

Historien først

Lian, som er mer forfatter og dramatiker enn filmregissør, mener det er den gode historien som må komme først. Derfor tenker hun selv heller ikke på å lage en ny film, før hun har funnet en ny god historie.

Bedre klima

VIL VENTE: Torun Lian vil ikke lage en ny film før hun er sikker på at hun har noe å fortelle.Foto: ARNE V. HOEM
VIL VENTE: Torun Lian vil ikke lage en ny film før hun er sikker på at hun har noe å fortelle.Foto: ARNE V. HOEM Vis mer

- Forfattere må settes til å skrive om det de brenner for. De må tvinges til å bli personlige - og så må de få tid til å leve med stoffet til de er ferdige med det, sier Lian.

For det er ikke alltid manusforfatteren som avgjør når manuset er godt nok til å filmes: Med blikket til utålmodige regissører og produsenter over skuldra, er det mange som setter punktum og går til innspilling for tidlig.

- Hvor lenge må vi vente på en ny Lian-film, da?

- Jeg aner ikke. Det som har skjedd med «Bare skyer...», inspirerer meg til å fortsette å skrive, fordi jeg føler at jeg med denne filmen har sagt noe som folk svarer på.
Den samtalen vil jeg fortsette, sier Torun Lian.

VIL VENTE: Torun Lian vil ikke lage en ny film før hun er sikker på at hun har noe å fortelle.Foto: ARNE V. HOEM
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling