Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Suksessen gjør meg blasert

Det liker Jo Nesbø dårlig.

- I ÅR ER JEG ET GENI:  Forfatter Jo Nesbø opplever en enorm suksess. Han vil se tilbake på 2011 som det «det åre' je var geni».
Foto: Lars EIvind Bones /Dagbladet
- I ÅR ER JEG ET GENI: Forfatter Jo Nesbø opplever en enorm suksess. Han vil se tilbake på 2011 som det «det åre' je var geni». Foto: Lars EIvind Bones /Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): I dag ble Jo Nesbøs niende bok om politietterforsker Harry Hole lansert. Interessen rundt forfatteren er enorm.

Få uker etter «Snømannen» ble lansert i USA, stiger han på bestselgerlistene. Opplaget til «Gjenferd» er  større noen sinne. Anmelderne er enige, Nesbø blir hyllet over hele linja.

- På spørsmål om jeg blir blasert av suksessen, vil jeg automatisk svare nei, men når jeg tenker meg om, så kjenner jeg at jo, for faen, det er klart jeg blir det. Jeg blir blasert. Bare det å bli eldre gjør meg blasert. Jeg har opplevd det meste i livet mitt for første gang, det blir lenger og lenger mellom hver gang du opplever noe nytt, sier Nesbø til Dagbladet og fortsetter:

- Egentlig er jo ordet blasert negativt ladet, men det er likevel et faktum at jeg blir blasert. Det skal mer til for at ting gjør inntrykk på meg. Det er litt trist, men livet er sånn. Livet gjør meg blasert. Jeg skulle ønske det ikke var sånn, sier Nesbø.

Liker myten om seg selv Den solbrune forfatteren sitter i restauranten Bølgen og Moi i Oslo. Han jobber godt med venstrehånda for å få i seg en salat, mens høyrehånda hviler mot en isklump. En klatreskade fra i fjor sommer er slått opp, huden er ildrød.

Han ber sin mann i forlaget finne det «sterkeste betennelsesdempende midlet man kan få uten resepet», mens han mumler noe om at i Thailand er de ikke så strenge.

MOT TOPPEN:  Jo Nesbø har noen få drømmer igjen. Til Dagbladet Magasinet fortalte han at han gjerne skulle blitt Norges beste klatrer. Foto: Lars Myhren Holan
MOT TOPPEN: Jo Nesbø har noen få drømmer igjen. Til Dagbladet Magasinet fortalte han at han gjerne skulle blitt Norges beste klatrer. Foto: Lars Myhren Holan Vis mer

- I media blir du ofte framstilt sky og og ikke så glad i oppmerksomhet.

- Jeg jo! Det ligger jo naturligvis i det å skrive bøker og spille i band at man liker det, sier Nesbø.

- Kjenner du deg igjen i bildet mediene tegner av deg, da?

- Det er interessant at Dagbladet i dag framstiller meg som kul og mystisk. Jeg har ikke tenkt til å gjøre noe for å forandre det inntrykket, og jeg tror det er sunt å betrakte det med en viss distanse, sier Nesbø, som selv ikke ønsker å beskrive seg selv («det er ikke så viktig, jeg er forfatter»).

- Jeg liker at folk har et helt urealistisk bilde av meg, sier han og smiler.

Genierklærer seg selv Nesbøs bøker er oversatt til 40 språk. De har solgt svimlende 11,5 millioner eksemplarer. Dermed har også pengene rent inn på konto, og forfatterens private formue er nærmere 50 millioner kroner (2009).

I går kom han fra Italia-lansering, hvor «Snømannen»  allerede er inne på bestselgerlista.

- Din egen suksess bruser rundt deg. Du står midt oppi den. Hvordan forholder du deg til den?

- Det som gjør det lettere er at den ikke har kommet plutselig. Alt har gått gradvis. Alf Prøysen snakket en gang om «det åre' je var geni». Jeg vil se tilbake på 2011 som det året hvor jeg var geni, sier Nesbø.

Venstrehånda er fortsatt ivrig med salaten.

- Toppen er ikke et blivende sted, vi skal alle ned igjen. Det har vært noen sånne topper, og jeg har lært noe av tidligere toppturer. Det er fint om du greier å ha åndsro og oksygenopptak til å nyte utsikten i et par sekunder. Det har jeg ikke vært flink til før. Nå vet jeg at dette er ikke noe blivende sted, derfor skal jeg nyte den lille studen det varer.

- Liker du det?

- Ja.. eh.. Ja.. eh.. suksess er noe jeg kan anbefale alle unge.

Harry-slutten klar Nesbø forteller at det som inspirerer ham er å lese («jeg leser, ergo skriver jeg»). Han skrev på «Gjenferd» fram til april, og innrømmer at han alltid blir litt lei Harry på slutten. Nesbø beskriver prosessen som en interrail med en kamerat - det har vært veldig gøy, men det er også deilig å komme hjem for å få en pause fra hverandre.

NØDEN:  Under USA-lanseringa av "Snømannen" i mai, tok forfatteren seg en velfortjent pause. Foto: Lars Myhren Holand
NØDEN: Under USA-lanseringa av "Snømannen" i mai, tok forfatteren seg en velfortjent pause. Foto: Lars Myhren Holand Vis mer

I «Gjenferd» får etterforsker Hole hard medfart. Tidligere har Nesbø røpt at det nærmer seg slutten for ham.

- Når det er slutt, er det slutt. Og det kommer til å bli tomt etter Harry for meg også. Jeg vil ikke svare på hvordan jeg skal drepe ham. Jeg vet det, jeg har det klart for meg, men jeg vil ikke si noe om det, sier Nesbø.

Akkurat nå holder han på med tre bøker, en «stand alone»-bok, en ny om Doktor Proktor og noe som er et «film slash tv slash teater»-manus.

Savner et godt bein Nesbø er godt opplagt på sin egen lanseringsdag. Han har suksess, han har penger, han har talent og han har ei datter. Men er det noe han savner?

Nesbø tenker. Gnir en finger i bordplata.

- Et ordentlig venstrebein. Jeg er så utrolig enfotet. Som fotballspiller var jeg altfor lat, og spilte bare med høyrefoten fordi den var best. Jeg angrer på at jeg ikke trente opp venstre og, sier Nesbø og smiler.

ANGRER: Jo Nesbø opplever voldsom suksess, det eneste han savner er et bedre venstrebein.  Foto: Lars Myhren Holand
ANGRER: Jo Nesbø opplever voldsom suksess, det eneste han savner er et bedre venstrebein. Foto: Lars Myhren Holand Vis mer
I USA:  I mai var Nesbø i USA for å lansere boka "Snømannen". I går kom han hjem fra Italia-lansering. Foto: Lars Myhren Holand
I USA: I mai var Nesbø i USA for å lansere boka "Snømannen". I går kom han hjem fra Italia-lansering. Foto: Lars Myhren Holand Vis mer