Suksessforfatter: - Jeg føler meg alltid som en outsider

Krimkongen Robert Wilson kunne godt tenke seg å bo i Norge.

BOKAKTUELL:  Krimforfatter Robert Wilson er aktuell med en ny thriller. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
BOKAKTUELL: Krimforfatter Robert Wilson er aktuell med en ny thriller. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):- Et av mine problem er at jeg ikke føler tilhørighet noe sted. Min far var jagerpilot, og vi flyttet rundt hele min oppvekst. Det gjør at jeg observerer ting utenifra, og alltid føler meg som en outsider, sier Robert Wilson.

London denne gang Den kritikerroste krimforfatteren fikk internasjonal suksess med boka «Et lite drap i Lisboa» i 1999. De siste 20 åra har han gitt ut krimbøker med handlinger plassert i Portugal, Spania og Vest-Afrika.

I sin nyeste thrillerserie er handlingen lagt til et internasjonalt miljø i London, byen som burde føles mest som hjemme for briten.

- Det tok lang tid før jeg klarte å skrive om London. London har endret seg så mye de seineste åra. Og som outsider trenger man ikke å beskytte noe, man ser alt utenfra og inn, og ser lettere ting som de virkelig er, sier han.

Rike utlendinger I den norgesaktuelle boka «Mennesketyvene» er det blant annet de nye milliardærene i London han prøver å skildre. Hovedpersonen er, som i Wilsons to foregående krimbøker, kidnappingseksperten Charles Boxer. Han kalles inn som privat etterforsker etter at seks barn av svært rike familier blir kidnappet i London.

- Det er flere milliardærer i London enn noe annet sted i verden.

- Vi er snille mot veldig rike mennesker, og har et veldig lukrativt skatteregime for utlendinger. Folk kan komme til London å investere i eiendom, og så drar de videre. London blir sakte tatt vekk fra londonere, og stadig mer eid av rike fra andre land, sier Wilson.

Den private sikkerhetsbransjen Mens pianisten spiller avslappende musikk i bakgrunnen, sitter Wilson på enden av sofaen på Hotel Bristol og forteller engasjert om viktigheten av å ha tankevekkende bakgrunnstema i sine romaner.

Den nye serien omhandler blant annet den private sikkerhetsbransjen med sete i London.

- Jeg ble interessert i disse miljøene, for hva er de egentlig? Dette er organisasjoner av soldater som blir betalt med private midler og sendt over hele verden for å gjøre sikkerhetsoppdrag, som å forhindre bombeangrep og å passe på ambassader. De er som private militser, bygget på kapitalistiske ideer. Men det er en verden veldig få vet noe om, sier Wilson.

- Familiene i boka er fra hele verden, fra land som India, Australia, Kina, Tyskland, USA og Russland, og de er alle dypt politisk knyttet til hverandre.

- Jeg vil vise hva som foregår, og den nye urettferdigheten i verden. Vi har fått en rik elite som kan kontrollere nesten alle aspekter av vårt liv, uten at vi en gang vet om det, sier Wilson, men legger til at det politiske ikke er det viktigste i hans bøker.

- Jeg tror ikke krim gir deg nok tid til å gi deg intrikat blikk på det som skjer i politikken. Men det er spennende å ha det politiske som en rød tråd, og en del av settingen i boka, sier han.

Leser krim for trøst Wilson er kjent for hovedpersoner med et komplekst sjelsliv, etter suksessen med krimbøkene om politietterforsker Javier Falcón i Sevilla.

Han fortsetter denne tradisjonen i den nye thrillerserien med kidnappingseksperten Charles Boxer, en mann med flere hemmeligheter.

Wilson tror leserne trekkes til krimsjangeren av flere grunner.

Robert Wilson

• Britisk forfatter født 1957.

• Sønn av en jagerpilot i det britiske Royal Air Force, vokst opp flere steder.

• Har som voksen bodd i Vest-Afrika, Hellas og Portugal.

• Han har arbeidet tidligere innen shipping, markedsføring og handel.

• Bokdebuterte i 1995 med thrilleren «Instruments of Darkenss».

• Fikk sitt store gjennombrudd med «Et lite drap i Lisboa» som kom ut på engelsk i 1999.

• 2003 ga han ut en ny serie politiromaner lagt til Sevilla i Spania med inspektør Javier Falcón i hovedrollen.

• Er norgesaktuell med thrillerboka «Mennesketyvene» om hans nye britiske hovedrolle Charles Boxer.

- Krimbøker har ofte sterke historier som kan få leserne til å oppleve en slags mening med tilværelsen. Noen krim leser for trøst, noen ser etter nye løsninger, eller opplevelser de ikke ville fått ellers. Det er en veldig åpen sjanger.

Hans første bok med handling i London «Den største straffen» ble gitt ut på norsk før den kom ut på engelsk, og Wilson skryter av sine norske lesere.

- Mine bøker er ganske komplekse. Men norske lesere har elsket dem. Jeg tror norske lesere er mer sofistikerte enn i andre land, kanskje fordi det virker som om utdanningssystemet deres favoriserer lesning over annet, sier han.

Liker påskekrim Wilson roser også den norske påskekrimtradisjonen.

- Jeg ble veldig fascinert over å høre at Gyldendal forlag startet tradisjonen med at nordmenn leser krim i påsken. Det er bare helt glimrende at folk drar på hytta på fjellet for å lese bøker. Bøker konkurrerer med så mange andre medier om dagen, men denne tradisjonen viser at de norske leserne har et virkelig sofistikert lesernivå.

- Med ditt trente utenfra-blikk: Hvilke andre analyser har du av nordmenn?

- Jeg tenker at Norge er et veldig hyggelig land å bo i. Om noen sa til meg at sorry Rob, du kan ikke bo i Storbritannia lenger, så ville Norge være høyt på lista over land jeg ville ha flyttet til. Norge har en god kombinasjon av kvaliteter jeg liker. Det at nesten alle nordmenn har tilgang til naturen, synes jeg er veldig attraktivt.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer