Suksessforfatter fra USA leter etter norsk slekt

- En ære å bli sammenlignet med Per Petterson.

SUKSERSSFORFATTER: Leif Enger fra Montana fikk full klaff med sin første roman, «Ned til elva», som nå kommer ut på Press Forlag. Foto: Steinar Buholm
SUKSERSSFORFATTER: Leif Enger fra Montana fikk full klaff med sin første roman, «Ned til elva», som nå kommer ut på Press Forlag. Foto: Steinar Buholm Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Oldefaren til Leif Enger (50) het Ole og kom fra Kirkenær i Hedmark til det amerikanske Midt-Vesten i 1883. I disse dager besøker den amerikanske suksessforfatteren gamlelandet for første gang.

Med en tittel hentet fra en tekst av Paul Simon debuterte Leif Enger med romanen «Peace Like a River» i 2001. Denne vakre blandingen av en roadmovie, et familiedrama og en klassisk westernballade gikk rett til hjertet hos amerikanske lesere.

Boka var ifølge New York Times en av årets fem beste bøker og er seinere blitt oversatt til 20 språk. Nå kommer den på norsk, under tittelen «Ned til elva» (Press Forlag).

- Jeg ble svært overrasket, sier Leif Enger; en beskjeden, blid og entusiastisk amerikaner, som jobbet 15 år med radioreportasje før han ble forfatter.

- Jeg hadde skrevet denne boka for kona og ungene, særlig for en av sønnene mine som led av astma. I fem år hadde jeg lest opp kapittel for kapittel for dem, tatt imot innspill og flikket på manuset - egentlig uten tanke på at det noensinne skulle komme ut i bokform.

Altetende

Men selvsagt hadde han ikke noe imot suksessen. Leif Enger hadde drømt om å bli forfatter helt siden moren hans leste høyt fra Robert Louis Stevensons «Skatten på Sjørøverøya» for søskenflokken da han var liten. Leif var yngst, bare et par år gammel, men husker at han lot seg fascinere, selv om han ikke forsto så mye av hva som foregikk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer