BARNEBOKDEBUT: John Grisham er blant verdens mestselgende forfattere. Nå debuterer man med barnebok. Foto: SCANPIX / AP /Rogelio V. Solis
BARNEBOKDEBUT: John Grisham er blant verdens mestselgende forfattere. Nå debuterer man med barnebok. Foto: SCANPIX / AP /Rogelio V. SolisVis mer

Suksessforfatter har skrevet spenningsbok uten spenning

John Grisham burde ha laget faktabok istedet.

ANMELDELSE: Barnebok: Én ting en spenningsbok for barn ikke bør mangle, er spenning.

Å informere en forfatter om det, burde være unødvendig, i alle fall når han heter John Grisham og har solgt over hundre millioner spenningsbøker for voksne.

Når han nå debuterer som barnebokforfatter, ser det ut til at han har lagt lista litt lavere. Men å skrive barnebok er ikke det samme som å skrive barnslig, belærende og mer omstendelig, samtidig som du kutter vekk alle overraskelser.

Kjedelig
Med unntak av hvor kjedelig den er, er det veldig lite som overrasker i «Theodore Boone - advokatspire».

Dette er første bok i en ny serie om advokatsønnen Theo (12), som tilbringer all sin fritid på tinghuset og drømmer er å bli strafferettsadvokat. Enorm kunnskap om lovverk og rettsystem har gitt ham en viss status blant klassekameratene, som ber om hjelp til små og store kriser.

Plutselig dukker kronvitnet i byens største drapssak opp.

Gammeldags
Utgangspunktet er ikke så ille, og språket flyter lett, krydret med lun humor. Komplisert jus forklares på en lettfattelig måte.

Suksessforfatter har skrevet spenningsbok uten spenning

Men Grisham skriver så gammeldags at jeg måtte dobbeltsjekke om det var en helt ny bok. Kanskje har oversetteren skylda for noe, men jeg tviler.

Både plott og personer er kjempeklisjeer, og historien stykkes opp av endeløse forklaringer og faktaoppramsing.

Barn som orker å lese hele boka, lærer mye om det amerikanske rettssystemet. Men det spørs om de gidder.