Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Reality-krim: «Dødens tjern»

Suksessforfatter med levende krimgrøss

I et nytt tv-konsept blander Jørn Lier Horst krim og reality. 

TIL TV: For suksessforfatter Jørn Lier Horst er det første gangen han har lagt ut ledetråder og villspor til et tv-program. FOTO: Nina Hansen
TIL TV: For suksessforfatter Jørn Lier Horst er det første gangen han har lagt ut ledetråder og villspor til et tv-program. FOTO: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jørn Lier Horst synes det har vært krevende å legge ut ledetråder og villspor i et tv-program. Her er krimforfatterens nye plott:

I 1983 forsvinner en speidertropp og deres leder sporløst mens de angivelig var på vei til Lyngna tjern.

En ung gutt blir dømt for å ha tatt livet av de savnede og blir dømt til forvaring på en ungdomsinstitusjon. Denne klarte han å rømme fra og siden har ingen sett ham.

Saken har vært en gåte siden

12 kvinner og menn skal nå tilbake til skogen for å løse mysteriet i krim-reality programmet «Dødens tjern» som skal sendes på TV Norge.

Krimforfatter Jørn Lier Horst står bak bakgrunnshistorien. Referansen til André Bjerkes «De dødes tjern» er tydelig.

- Jeg har forsøkt å lage krimgrøss, som er en sjanger som nesten er blitt borte. Mest inspirasjon er hentet fra «De dødes tjern», som er det ypperste av krimgrøss som er skrevet i landet, sier han.

Alene i skogen

Mye kan tyde på at både deltagere og tv-seere kan vente seg ubehagelig stemning når skillene mellom fiksjon og virkelighet nå skal viskes ut.

- Det fineste og skumleste er skogen og forståelsen av at man kanskje ikke er alene, sier Horst.

- Er de alene?

- Nei, det er noen andre i skogen. Jeg har prøvd å overføre atmosfæren og stemningen som fra «De dødes tjern». Det er ikke til å komme bort i fra at jeg har latt meg inspirere av stemningen og uhyggen i skogen fra Bjerkes roman, sier han.

Nytt programkonsept

Krim-reality programmet er det første i sitt slag.

- Det er de mest populære tv-sjangrene som møtes, krim og reality, sier Lier Horst.

Tidligere politimann Horst har de siste 12 årene gitt ut 36 bøker. I 2004 introduserte han politimannen William Wisting med debuten «Nøkkelvitnet» som er blitt utgitt i 28 land. Han forteller at å jobbe med tv har vært annerledes, moro og krevende.

- Utfordringen når man skriver en krimroman er at man legger ut spor, villspor og ledetråder i teksten. Her er det deltagerne som skal tolke sporene de finner i skogen. Det er en utfordring å gjøre det slik at brikkene faller på plass i riktig rekkefølge for deltagere og tv-seerne, sier han.

Wisting i nordisk noir

William Wisting, Horsts krimkarakter, er også på vei til tv-skjermene. Krimserien er basert på Horsts bøker «Jakthundene» og «Hulemannen» og det blir nordisk noir i Larvik og Stavern. Som i bøkene skal etterforsker Wisting være i sentrum.

- De er igang med den første sesongen som blir på ti episoder. Det er fortsatt på manusstadiet. Jeg er ikke tett på arbeidet, men har hatt møter med manusforfatterne der jeg kommer med politifaglige innspill for å bevare det virkelighetstro elementet, forteller Lier Horst.

Inspirert av virkeligheten

Lier Horsts Wisting-roman «Nøkkelvitne» bygger på en autentisk drapssak som bygger på hans tidligste erfaringer som politimann. Politiyrket er lagt på hylla til fordel for et liv som forfatter som fulltid, men Lier Horst mottar fortsatt tips.

Da Kristin-saken ble tatt opp igjen startet han skyggeetterforskning som endte med siktelse mot mannen som tilslutt ble dømt for å ha drept Kristin.

- Kunne du tenke deg å jobbe i politiet igjen?

- Nei, jeg trives som forfatter på heltid.

Lier Horst er blant Norges best betalte forfattere og tjente 7,5 millioner i fjor.

- Hva betyr penger for deg?

- Det betyr først og fremst at jeg har mange lesere. Det har gjort at vi har kunnet bygge drømmehuset med havutsikt. Det hadde vi ikke kunnet gjort uten alle leserne, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!