Maja Lunde - «Przewalskis hest»

Suksessforfatteren: - Flyskam er sunt

Maja Lunde ønsker det viktige ubehaget velkommen med ny roman i «klimakvartetten».

SKREMMENDE FRAMTID: Når man først har tatt klimakrisens realiteter innover seg, er det ingen vei tilbake, mener Maja Lunde. Foto: Bjørn Langsem
SKREMMENDE FRAMTID: Når man først har tatt klimakrisens realiteter innover seg, er det ingen vei tilbake, mener Maja Lunde. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I «Bienes historie» fra 2015 tok Maja Lunde oss med til et kinesisk diktatur i en verden rammet av global kollaps. I «Przewalskis hest» befinner vi oss i samme univers - denne gangen i et postapokalyptisk Norge hvor samfunnet slik vi kjenner det har gått i oppløsning.

- Året er 2064, og verden er preget av naturkollaps og klimakrise - mye av det vi ser begynnelsen på allerede, sier hun til Dagbladet.

Som i de to foregående bøkene i «klimakvartetten», deler handlingen seg mellom flere tidsepoker. Historien utspiller seg blant annet i Russland og Mongolia i 1881 og i Tyskland under andre verdenskrig.

Les et utdrag i bunnen av saken.

«Hulemaleri-hesten»

I sentrum for romanen står den titulære hesterasen.

- Ideen til «Przewalskis hest» fikk jeg allerede sommeren 2015, da jeg så disse hestene i frankrike. Den er selve urhesten - «hulemaleri-hesten», sier hun.

Rasen ble først beskrevet av oppdageren Nikolaj Przjevalskij i Mongolia i 1881.

- Så ble de hentet fra Mongolia til europeiske dyrehager, og etterhveert utryddet i hjemlandet. Etter krigen ble veldig mange dyrehagene bombet. I 1992 klarte noen iherdige ildsjeler å reintrodusere arten gjennom et avlsprogram.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer